Cirkusprinsessan

cirkusprinsessan_5Den här hästen har jag haft i mina drömmar ett bra tag. En häst som ”står på händerna”, det vill säga liiite mer än att bara sparka bakut. Den ska stå i perfekt balans och den ska sträcka på vristerna.

En cirkushäst – som uppför sig som en riktig cirkusprinsessa.

cirkusprinsessan_2Skapandet innehöll flera utmaningar. Först och främst – jag var tvungen att göra den balanserad, så att det skulle kunna stå upp och inte falla omkull. Som alla min andra hästar har den en skelett av ståltråd, men för att göra den här tog jag och borrade ett par hål i en träbit, som jag sedan borrade ett par små hål rakt igenom för att kunna trä igenom frambenens ståltråd och därmed få hästen att stå stadigt.

Under skapandet av kroppen fick jag prova många gånger så att den som sagt skulle balansera, och sedan blev det lite extra utmaningar att placera mönstren eftersom linjerna på en häst som enbart står på frambenen blir lite annorlunda än på en häst som står på alla fyra benen.

cirkusprinsessan_3Jag funderade också över hur ”vilda” mönstren skulle vara, och valde att använda mig av komplicerade mönster, som dock var ganska milda i färgerna.

Eftebehandlingen – slipning och polering – innehöll också extra utmaningar eftersom jag var tvungen att vara mycket försiktig så att jag inte skadade de tunna frambenen som hästen balanserar på.

Men nu står hon här. I strålkastarljuset. Jag ser framför mig hur hon självsäkert travar in till mitten av manegen, gör en paus. Ler under lugg medan hon tittar på publiken så där som bara hästar kan le under lugg. Och så lyfter hon lugnt och balanserat bakbenen rakt upp och fäller dem sakta åt sidorna tills hon står i en perfekt split. Blickstilla. 

Det tar fem sekunder innan publiken inser vad de ser.

Sedan kommer applåderna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *