evamarie_02

Mycket gamla traditioner

Min passion är hästar och därmed ansluter jag till en mycket gammal tradition av hästkonstnärer. Tänk på stenålderns grottmålningar, på alla ståtliga häststatyer som finns runt om i världen eller de fantastiska hästarna i och runt Louvren.

Min passion är hästar och därmed ansluter jag till en mycket gammal tradition av hästkonstnärer. I mina skulpturer och målningar vill jag inte bara förmedla känslan av närhet och hästarnas helande förmåga, jag överför också deras inneboende kraft till helt andra sammanhang, vilket vidgar perspektiven.

Det är inte bara hästarna som bygger på gamla traditioner. Jag själv kommer från en gammal konstnärsfamilj och har vuxit upp med både uppmuntran och konstruktiv kritik. Min farfarsfarfarsfarfar Johan Törnström (1743 – 1828) var Sveriges mest kända galjonsbildhuggare. Du som har besökt Galjonshallen i Marinmuseum i Karlskrona har sett hans imponerande verk.

Skapandeprocessen

När jag ska skapa en ny häst går jag ofta omkring i timmar och dagar medan jag vrider och vänder på möjligheter, omöjligheter, färger, former och olika uttryck i mina tankar. Mönster, lösningar och olika tekniska konstruktionsproblem avlöser varandra. Vilket uttryck jag vill att just den hästen ska förmedla. Det är inte ovanligt att jag vaknar till mitt i natten, löser nägon liten detalj och leende somnar om igen. Först när jag noga tänkt igenom den blivande skulpturen in i minsta detalj sätter jag mig vid ateljébordet för att börja det skapande arbetet på riktigt.

Varje häst är unik, varje häst bär på sin egen mening och har sina egna symboler och betydelse. Varje häst har skapats med inlevelse och kärlek.

Polymerlera

Att skapa med polymerlera är extra spännande och utmanande eftersom färgerna finns i själva leran redan från början.

När jag arbetar med leran känns det som att måla tredimensionellt. Den kvalitet av lera som jag använder heter FIMO Professional. Den finns i många färger, men jag använder mig oftast av deras True Colors eftersom jag då kan blanda till vilken färgnyans jag vill utifrån dessa rena färger. Läs mer om  FIMO:s True Colors här: https://www.staedtler.com/intl/en/discover/mix-fimo-professional-colours-yourself-the-fimo-professional-colour-mixing-system/

föl_10Hästarnas vänner

De som köper mina hästar är alla möjliga sorters människor som har det gemensamt att de älskar hästar och kan se de känslor, kraft, humor, kärlek och skönhet som skulpturerna förmedlar. Det finns flera toppryttare som är mer eller mindre serieköpare av Mosebacke-hästar. Det finns andra som känner igen någon av skulpturerna i webbutiken som en häst de tycker mycket om. Det finns de som vill ge – kanske specialbeställa – en mycket speciell gåva till någon som står dem nära. Och så finns det de som egentligen inte har någon relation till levande hästar, men som ändå tilltalas av skulpturernas personliga uttryck, av de känslor de förmedlar.

Det som ger mig fortsatt skaparglädje är den underbara respons jag får från dem som fått eller köpt en Mosebacke-häst eller som helt enkelt bara sett bilder av Mosebackehästarna på olika ställen på nätet. Tack för att du hör av dig!

Butiken

Via https://www.mosebackeord.se/shop/ kan du välja dina favoriter bland de verk som finns till salu. Mosebacke Ord i Utveckling drivs som enskild firma sedan 1996 och har org.nr 570103-0024. Läs mer på Allabolag https://www.allabolag.se/570103IHFE/mosebacke-ord-i-utveckling