Världen – som hästar ser den

EvaMarie Törnström
Galleri Gjuteriet, Skylten, Södra Oskarsgatan 3
8 – 22 februari 2024, vardagar kl 8-16

EvaMarie Törnström låter hästar kommentera aktuella händelser runt omkring i världen genom färgsprakande akrylmålningar och underfundiga skulpturer. Det blir en visuell resa genom tid och tanke som belyser aktuella ämnen. Kanske kommer skulpturerna och tavlorna att förändra ditt perspektiv? Kanske inspirerar hästarna dig till nya tankar?

Dessa verk ingår i utställningen

Triptyk i sprakande färger med sex hästar som kommmer springande mot betraktaren.

Triptyken Mot Friheten fångar ögonblicket när sex
kraftfulla hästar bryter sig loss från konventionens bojor och kommer stormande rakt emot dig. Marken vibrerar samtidigt som färgerna exploderar. Du kan nästan känna vinden som sveper genom deras manar och svansar när rummet fylls med liv och dynamik.

Du följer med på en emotionell resa fylld av spänning, rörelse och pulserande energi. Det är som om tiden samtidigt står stilla i detta ögonblick av frihet och makt.

Mot Friheten är inte bara en målning; det är en resa in i det vilda, en explosion av färg och känslor som tar ditt sinne på en vindlande färd. Vilka bojor är det som du behöver befria dig ifrån?

Triptyk bestående av tre knivmålningar i akryl på duk.
Tavlorna på sidorna är 70×100 cm, mittavlan är 120×100 cm.
Det totala verket upptar alltså ca 260 x 100 cm.

SÅLD.

Ett hus i polymerlera med fönster som det står hästar i

I A house for happy horses bor tolv hästar, var och en med sin unika personlighet och uttryck. Du möter deras nyfikna blickar genom tolv fönster. Var och en av hästarna berättar sin egen historia. Allra överst finns det trettonde och runda fönstret, där en lekfull häst sitter i en gunga.

A house for happy horses är ett verk som leder till reflektion, tankar och funderingar. En påminnelse om att uppskatta livets alla nyanser.

Väggskulptur i polymerlera på en trästomme. På baksidan finns en robust ståltråd för enkel upphängning på väggen.

Höjd: 92 cm

SÅLD.

Två hästar "betar" olika kulturord framför en stor byggnad.

Kulturbete fångar två hästar på bete. Deras närvaro förmedlar en känsla av fridfullhet och förening med naturen.

Men själva betet är överraskande. Istället för det vanliga och livsviktiga fodret i form av gräs, hö och halm, ägnar sig dessa hästar åt något helt annat – de betar kultur.

Kulturbete är en hyllning till den mångfald som olika kulturuttryck kan erbjuda. Budskapet står klart – kulturell mångfald är värdefullt och ger näring till oss alla.

Akrylmålning på duk, utförd med kniv.
Storlek 70 cm x 50 cm.

Pris: 3 800 kronor. Se Kulturbete i butiken genom att klicka här.

Skulptur i polymerlera med två grupper av hästar som tittar på varandra

Motsatsernas Harmoni är inte bara en skulptur, det är en berättelse om två världar som möts, Det blir en visuell symfoni av motsatser som bjuder in dig att utforska gränserna för konstnärlig tolkning

I centrum står två distinkta grupper av stiliserade hästar. Mellan de två grupperna finns ett tomt utrymme, en symbol för möjlighet och öppenhet. Här är det inte bara konstnären som styr berättelsen, utan du som åskådare blir en aktiv deltagare.

Till konstverket hör nämligen en boll, ett föl, ett vapen, en blombukett och ett hjärta. Du kan välja något av dessa föremål (eller ett personligt föremål) och placera det mellan de båda grupperna. Vad händer då? På vilka sätt ändrar dina val intrycket av skulpturen?

Motsatsernas Harmoni bjuder in dig att reflektera över motsatsernas dans genom att skapa dina egna eget narrativ och utforska skönheten i mångfalden.

Skulptur i polymerlera på en bas av trä.
Storlek 60 x 30 x 12,5 cm.

SÅLD.

Akrylmålning med en pegasus som flyger vid ett peacetecken tillsammans med stridsflygplan

Fredens Vingar II är en hyllning till drömmar och förvandling. En majestätisk pegasus svävar framför ett regnsbågsfärgat fredstecken som en symbol för hopp, samförstånd och en dröm om en bättre värld.

Men titta noga – i närheten flyger flera stridsplan, F-16. Det blir en paradox som uttrycker vår världs dubbla natur. Ett val mellan harmoni och konflikt, drömmar och verklighet. Fredens Vingar II är en påminnelse om att vi bär ansvaret för att forma vår framtid och att vi kan välja fredens och frihetens väg.

Du kan välja att vara en del av samtalet om fred och förändring. Låt Fredens Vingar påminna dig om att sträva efter en värld där drömmar övervinner konflikter.

Akrylmålning på duk, utförd med kniv.
Storlek 100 cm x 70 cm.

Pris: 3 800 kronor. Se Fredens Vingar II i butiken genom att klicka här.

En häst kramar en stor bomb från andra världskriget.

Vill du ha en kram? är en tydlig blinkning till Banksy’s ”Bomb Hugger”. Den erbjuder en tankeväckande och alternativ syn på det våld som omger oss. Är mer våld lösningen på våld eller finns ett annat sätt att skapa en bättre värld?

Vill du ha en kram? är en påminnelse om att vi, som människor, har förmågan att skapa förändring genom kärlek, förståelse och medkänsla. Skulpturen ställer frågan om vi måste fortsätta förlita oss på destruktiva medel för att nå våra mål, eller om vi kan finna en annan väg, en väg fylld av empati och hopp.

Skulptur i polymerlera.
Höjd: 18 cm

SÅLD.

Akrylmålning med en färgstark häst som hoppar över en svan

Swan Jump fångar inte bara ögonblicket utan också själva essensen av styrka och frihet. Med djärva och livfulla färger skapar denna målning en känslomässig resonans som sträcker sig långt bortom det visuella.

Den är målad i akryl, med kniv på canvas. Teknikerna ger verket en unik textur och dimension. Hoppet från hästen och svanens flykt flätas ihop i ett dansande samspel som understryker rörelsen och energin. Du kan känna vinden som sveper genom hästens man och svanens vingar.

Swan Jump är en berättelse om frihet, styrka och den ögonblickliga skönheten i naturen. Det är en påminnelse om att fånga varje ögonblick av kraft och frihet i ditt eget liv.

Akrylmålning på duk, utförd med kniv.
Storlek 70 cm x 100 cm.

SÅLD.

Hästskulptur i polymerlera

West är ödmjuk och vänlig och bär med sig berättelsen om en häst som har omfamnat livets enkla glädjeämnen. Det märks inte minst på de små fåglarna som tryggt sätter sig på hennes rygg och småpratar om allt och inget.

West står stadigt på sina fyra ben med höjt huvud och nyfiken blick. Hon berättar en historia om tillfredsställelse och nöjdhet med livet.

Studera också det komplicerade arbetet med polymerleran. De mönster du ser på West är inte påmålade utan är skapade direkt i och av leran. Det är ett tidsödande arbete att forma detaljerade mönsterstavar, skära dem i tunna skivor och slutligen applicera dem på hästens kropp med precision och ömhet.

Resultatet blir en unik textur, där lerans levande yta fångar Wests själ och karaktär och de guldgula banden och droppformerna bildar en egen sorts symfoni.

Skulptur i polymerlera.
Höjd: 26 cm

Pris: 3 800 kronor. Se West i butiken genom att klicka här.

Triptyp i akryl som visar en färgsprakande häst som hoppar över en skylt Border Control

Triptyken Border Control är en visuell berättelse om styrka, frihet och mod.

Här framträder en färgstark häst som omfamnar sin inre frihet och stiger över gränskontrollen med lätthet kraft och elegans. Den fångar ögonblicket där gränser bryts och hinder övervinns med kraft och beslutsamhet.

Med sin lekfulla palett av djärva och livliga färger, skapar Border Control en känslomässig koppling som är omedelbar och djup. Hästens man och svans fladdrar i vinden, och dess starka muskler påminner om dess beslutsamhet att övervinna allt som står i dess väg.

Denna målning är en påminnelse om att inga gränser är för höga, inga hinder för stora, och inget mål är omöjligt att nå. Låt den inspirera och motivera dig varje dag, och påminna dig om att även du kan övervinna alla hinder på din resa mot frihet och framgång.

Triptyk bestående av tre knivmålningar på duk. Varje tavla är 50×70 cm. Det totala verket upptar alltså ca 150 cm x 70 cm.

Pris: 8 700 kronor. Se Border Control i butiken genom att klicka här.

Skulptur i polymerlera, som visar vikingen Folke Filbyter, sittande på en häst.

Folke i Framtiden ger berättelsen om den legendariske vikingen Folke Filbyter en oväntad twist. Mannen på den välkända statyn letar inte längre förtvivlat efter sin bortförda sonson. Han har istället funnit något som inte finns i berättelserna om honom – en skimrande tråd som förbinder honom med framtiden.

Tråden symboliserar tiden, historiens gång och kopplingen mellan då och nu. Det är en påminnelse om att vi alla är en del av en större berättelse och att våra handlingar idag påverkar morgondagen.

Folke I Framtiden uppmanar dig som betraktare att reflektera över din egen roll i historien och världen. Vad kommer din tråd att föra med sig? Vilka avtryck vill du lämna bakom dig?

Skulptur i polymerlera, 38 cm hög.

SÅLD.

Akrylmålning som visar en häst som flyger iväg med ett knippe röda ballonger.

Jag Svävar II är en tolkning av Banksys mycket välkända ”Flying Balloon Girl”.

Du får följa med på en resa där en vacker, färgglad häst sveper dig bort i skyn med sina heliumfyllda ballonger. Det är som en dröm som blir verklighet, en scen direkt ur en sagobok. Jag Svävar II kapslar in ögonblicket av absolut frihet, där gränserna suddas ut och du kan sväva iväg till vilken plats som helst i din fantasi.

Vi påminns om att vi alla har möjlighet att följa våra drömmar och sväva bort mot nya äventyr.

Akrylmålning på duk, utförd med kniv.
Storlek 70 cm x 100 cm.

SÅLD.

Hästskulptur i polymerlera

Selfie fångar ögonblicket då en majestätisk häst fotograferar sig själv med en mobiltelefon och därmed kombinerar det jordnära och det fantasifulla.

Bakkroppen, svansen och bakbenen bildar en bas som utgör kontrast till mellankroppens aktivt uppåtgående spiral. Hästens framben och framkropp skildrar det moderna samhällets teknologiska influenser på våra liv.

Inslaget av flerfärgade fält ger en mosaikliknande effekt, vilket förenar tradition och innovation. Resultatet blir en symbios av traditionell skulptur och moderna influenser.

Skulptur i polymerlera.
Höjd: 35 cm

Pris: 3 800 kronor. Se Selfie i butiken genom att klicka här.

Abstrakt tavla av häst med äpple

Apple är ett fotografiskt verk i serien ”Horses in the Blue” från 2023.

Tanken med verken i den här serien är att utmana fantasin hos betraktaren. De flesta ser en häst, men beroende på tidigare minnen, erfarenheter eller kunskaper lägger olika betraktare in olika känslor och personliga reflektioner i bilden. Därför bidrar just dessa bilder inte bara till stilfull dekoration utan även till intressanta samtal.

Pris: Varierande beroende på vilken storlek och underlag som du väljer. Se Apple i butiken genom att klicka här.

I Solrosgryning är det du som sitter på hästryggen och blickar ut över ett oändligt fält med livfulla solrosor. Men solrosorna är inte bara dekoration, de bär också på en djupare mening. De representerar hopp, styrka och det Ukraina som kämpar mot utmaningar.

Det är som om du rider genom ett konstverk av både skönhet och tragedi. Det blir en resa genom kontraster, där en berättelse utspelar sig framför dina ögon varje gång du betraktar verket.

Akrylmålning på duk, utförd med kniv.
Storlek: 70 cm x 100 cm

SÅLD till förmån för Blågula Bilen som köper begagnade lastbilar och 4×4 pickuper, fyller dem med utrustning & materiel. Sedan levereras de på plats till Ukrainas militär. Behovsdrivet och konkret!

Det här är EvaMarie Törnström

Foto på EvaMarie Törnström

EvaMarie Törnström från Linköping ansluter till en mångtusenårig tradition av hästkonstnärer när hon skapar skulpturer och målningar. Genom sin passion för hästar har Törnström utvecklat en unik stil som fångar hästens personlighet och sätter den i ett sammanhang. De gränsbrytande och färgstarka verken kommenterar ofta företeelser i omvärlden.

Törnström har studerat konstnärliga ämnen vid Konstskolan Stockholm, California Institute of the Arts, Michigan State University, Umeå universitet och HDK Valand för att nämna några. Hon har deltagit i flera jurybedömda utställningar och tävlingar både inom och utanför Sverige. 2015 vann hon den globala tävlingen ”The 2015 International Polymer Clay Association Competition” med klänningen Moonlight Dress.

Det är inte bara hästarna som bygger på gamla traditioner. Törnström kommer från en gammal konstnärsfamilj och har vuxit upp med både uppmuntran och konstruktiv kritik. Hennes farfarsfarfarsfarfar Johan Törnström (1743 – 1828) var Sveriges mest kända galjonsbildhuggare. Du som har besökt Galjonshallen i Marinmuseum i Karlskrona har sett hans imponerande verk.

Läs mer om EvaMarie och hennes konst genom att klicka här.