Kan man verkligen vara konstnär bara på fritiden?

posted in: konst, Kreativitet, skapande 0

indianhäst_16Läser just nu ”Make Your Creativity Pay” av Pete Mosley. Än så länge har jag bara kommit till början av boken, men jag känner att det här är en bok som jag kommer att trivas med. Anledningen är att författaren tar upp många frågeställningar som jag själv har gått och burit omkring på och funderat över. Och nu kan jag ju inte vara helt säker på att jag får alla svaren på alla frågor, men det verkar lovande.

Ett exempel är något som jag känt mig kluven till ett bra tag. Jag brinner för skapandet, och jag har hållit tillbaka det under så många år när barnen varit små och jag måst koncentrera mig på att alla fyra ska få en så bra start i livet som möjligt. Då har det också varit viktigt att jag haft en stadigt jobb att gå till, som kunnat inbringa en trygg inkomst. (Under 1990-talet var jag faktiskt egenföretagare som kommunikationskonsult, men i början av 2000-talet valde jag att ta anställning på ett ”vanligt” jobb.)

Och det är ju det här som är det dubbla: Kan jag verkligen utvecklas som konstnär när jag inte satsar fullt ut på det? Fegar jag inte för mycket när jag väljer att behålla mitt vanliga jobb vid sidan av?

Och det svar Pete Mosley (hittills, i alla fall) ger är tröstande: Det är inget fel alls, för om du väljer att hoppa av ditt vanliga jobb måste du i alla fall få ihop till brödfödan. Då kommer du troligen att behöva göra en del saker bara för att tjäna pengar, du kommer därmed att behöva jobba med sådant som du tycker är ”tråkigt” och du måste anpassa dig väldigt mycket till vad andra tycker och vad andra vill ha. Det kommer att vara dödande för din kreativitet eftersom du så ofta måste lägga band på den.

Inte utvecklar det här glöden och den konstnärliga utvecklingen? Nej, då är det faktiskt bättre att ha ett vanligt jobb som ger ekonomisk trygghet och ha det konstnärliga arbetet kvar i full frihet utan begränsningar. Så att man – när man väl skapar – kan gå all in! Det handlar ju om att vårda sin inre glöd och sin kreativitet och lust till skapande – inte att döda den genom att arbeta med kreativ verksamhet bara för att tjäna pengar.

Och nu vill du naturligtvis ställa frågan: ”Men EvaMarie – du gör ju en hel del beställningar? Hur går det här ihop med ovanstående, att inte jobba med pengarna som mål?”

Svaret är enkelt och självklart: Inom min konstnärliga verksamhet, tack vare att jag har ett vanligt jobb vid sidan av, så jobbar jag aldrig för pengarna. När jag åtar mig ett uppdrag är det för att jag känner att det kan vara roligt, utvecklande, spännande och stimulerande. Jag känner att jag på något sätt får kontakt och blir inspirerad av den som jag gör hästen åt. Får jag inte den här känslan tackar jag helt enkelt nej på ett vänligt sätt. Ofta hänvisar jag till tidsbrist. Och det stämmer ju – jag har inte tid att slösa med min kreativitet 🙂

För när jag tänker efter – när är jag lyckligast och mest tillfreds med mitt skapande? Visst är det väldigt roligt när någon tycker om det jag gjort och väljer att köpa det av mig – men den största glädjen och glöden tänds när jag är mitt i det konstnärliga skapandet, när saker blir till med hjälp av mina händer, när inspiration och idéer kommer flygande till mig direkt från någon urkraft i universum, och när jag – gärna i samspel med andra konstnärer – beundrar och studerar det färdiga resultatet och de önskade och oönskade  effekter det ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *