Stiliserad hästskulptur i blå nyanser

Vincent – en häst med bara ett öra

posted in: konst 0

Just nu är jag i slutskedet av en kurs vid MoMA (The Museum of Modern Art) som handlar om ”Modern Art & Ideas” och där vi tittar på konst genom ett antal olika teman: Places & Spaces, Art & Identity, Transforming Everyday Objects och Art & Society.

Vincent van Gogh

I början av kursen handlade det en hel del om Vincent van Gogh som levde i slutet av 1800-talet. Muséet har bland annat en av hans mest kända verk i sina samlingar: ”The Starry Night”. Klicka gärna på länken och titta närmare på den tavlan, den är verkligen fascinerande på många olika sätt.

Eftersom jag gärna tänker i hästar, så började jag tänka dessa färger och spiralformer på en häst. Så jag skapade en blå grundform, en häst som spanar mot natthimlen – och på den hästen målade jag sedan med olika nyanser av polymerlera i snirkliga former. Min ambition var inte att kopiera mästarens verk, utan att som sagt prova vad som händer om jag applicerar lera i liknande strukturer.

Som att måla tredimensionellt

Polymerlera är nämligen ett så fantastiskt konstnärsmaterial eftersom den kommer i färger från början. Jag brukar säga att det är som att måla tredimensionellt. Precis som med olje-, akryl- eller akvarellfärg så kan du både köpa olika nyanser av färger, eller också själv blanda till från grundfärgerna.

Blanda från polymerlerans grundfärger

Jag blandar för det mesta till färgerna själv utifrån polymerlerans grundfärger: cyan, grön, gul, magenta, röd och så vitt och svart, förstås. Till själva grundfärgen på hästen blandade jag till  en ganska dov blå, och sedan blandade jag till ett antal nyanser från nästan vitt, över blekgult, grått och grönt till olika blå nyanser.

Stiliserad hästskulptur i blå nyanserEn häst med bara ett öra

Som du ser har den lilla hästen bara ett öra. Varför? Jo, den stackars van Gogh fick vid ett tillfälle för sig att det var en bra idé att skära av sig sitt vänstra öra, så det är detta som symboliseras på den här hästen.

Vill du se fler bilder hittar du Vincent i webshopen genom att klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *