Hästskulptur som ser ut som en påfågel

Påfågel

posted in: konst 0
Påfågel
En påfågel jag träffade i Cartagena i januari 2020

Jag tycker mycket om påfåglar. Och jag tycker mycket om hästar.

Hur skulle det bli om jag kombinerade en påfågel med en häst?

När jag hade funderat och vridit och vänt på det hela under några dagar kom jag fram till vad jag ville skapa: En vägghängd skulptur där påfågelssolfjädern sitter mot väggen och hästen kommer fram ur mitten av den.

Påfågel-canes

Canes – det är mönsterstavar som man kan använda för repetitiva mönster i leran. Tänk dig en sushi-rulle som skivas. Det blir samma ”mönster” på varje skiva.

Alltså byggde jag upp en cane som jag skulle använda till själva påfågelögonen.

Jag byggde också upp lite mindre canes som skulle likna de fjädrar som påfågeln har på själva kroppen.

Solfjädern

Jag började sedan med själva solfjädern, där jag monterade de ögon-canes som jag hade skapat på styva pinnar som jag klädde med gutonad lera. Jag blandade också till en brun lera som jag använde till de spretiga fjädrar som sitter mellan själva ögonen. Allt detta monterades på en platta av lera.

Hästskulptur som ser ut som en påfågelHästens kropp

Jag formade hästens kropp som om den vore en hopphäst som hoppade rakt ut ur solfjädern. Till huvud och framben använde jag blå och grön lera som jag tonade mot mörkt, nästan svart med tekniken skinner blend. Kroppen klädde jag med  de fjädercanes som jag skapat tidigare.

Spännande skapande

Det här var ett både roligt och spännande skapande eftersom det ställde så många olika krav på mig. Dels ville jag skapa känslan av ”påfågel” med både färger och rörelse – och dels ville jag skapa känslan av ”häst” med hästens specifika attityd och framtoning. Att få det att bli ett möte och samtidigt något som kändes naturligt och självklart trots att jag skapat en skulptur som visar något som inte alls finns. Eller snarare – som bara finns i fantasin.

Hästskulptur som ser ut som en påfågelFast nu finns den ju i verkligheten. Också.

Här hittar du Peacock i webbshopen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *