Hoppande häst - skulptur av polymerlera - meetingpriset till Linköping Horse Show

Meetingpriset till Linköping Horse Show 2019

posted in: konst 0

Här är Meetingpriset till 2019 års upplaga av Linköping Horse Show.

På samma sätt som förra året är det en skulptur av en hoppande häst. Den är ganska stor – höjden är 48 cm, och som alla mina hästskulpturer är den gjord av polymerlera.

Inspirationen

Förebilden till den här hästen är själva loggan till Linköping Horse Show som visar en hoppande häst. Jag följer också tävlingens färger som är grönt och stålgrått.

Utgångspunkt

Stommen till hästkulpturen är djord av kraftig ståltåd och tvåkomponentslea-En hoppade häst som sagt. Jag börjar som alltid med att bygga ett skelett – en stomme för den kommande hästen. Det är inte alls säkert att den här stommen är anatomiskt riktig. Dels är ju det här ett konstverk och då illåter jag mig själv att leka lite med proportionerna och dels handlar det om att stötta en stillastående skulptur på bästa sätt. Ett verkligt skelett handlar ju om att hjälpa den levande varelsen att kunna röra sig på bästa sätt.

Stommen till den här hoppande hästen är gjord av kraftig ståltråd som jag sedan stabiliserat upp ytterligare med en tvåkomonentslera Apoxie Sculpt. Jag använder den för att den både fäster bra mot metallen och för att den verkligen blir stenhård till skillnad mot polymerleran som inte fäster mot metall och sin är aningen flexibel.

Börjar bygga kroppen

Här klär jag på skelettet på med lerrester som blivit över från tidigare projekt. Jag slänger nämligen aldrig överbliven och frgblandad polymerlera utan använder den som stomme, för då är ju inte färgen så viktig. Snart kan jag börja fila på detaljer och jämna ut proportioner med mera.

Jagenomskinliga ”stolpen” är en kavel för polymerlera (av plexiglas) som jag använder som stöd för hästkroppen medan jag arbetar för att inte fresta på hästens ”skelett” alltför mycket.

Hästskor i äkta silver

En del av mina hästskulpturer får hästskor i äkta silver. Och ja, jag gör naturligtvis dem själv.

Ansiktet är viktigt

Huvudet på en hästskulptur i polymerleraNågot som jag alltid lägger mycket tid och omsorg på är hästens ansiktsuttryck. Det här är ett meetingpris, och det vinner inte vem som helst. Den som vinner det här är modig, målmedveten, orädd och beslutsam.

Tycker du att jag har lyckats?

Linköping Horse Show

Hoppande hästskulptur, sedd bakifrånStora Linköping Horse Show har 2019 fått en ****-ig status med klasser från 90 – 150 cm under hela åtta tävlingsdagar, 26/7-28/7 och 31/8 – 4/8. Även i år kommer den italienska banbyggaren Elio Travagliati, Lev 4 ITA att bygga under den andra veckan. Självklart kommer också den stora och mysiga verandan med god mat och dryck, härlig stämning och musik hålla öppet både dag och kväll.

Välkommen till en riktig hästvecka i Linköping! Fritt inträde så att så många som möjligt ska kunna delta som åskådare!
Klicka här för att läsa mer om tävlingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *