Nu ska jag berätta en hemlighet

posted in: Inspiration, Kreativitet 0

Det händer ofta att jag får frågan hur jag hinner med allt. Jag har ju ett ganska krävande heltidsjobb – och ändå hinner jag med att skapa alla dessa hästar!

Jag brukar förklara det med – och det är faktiskt helt sant – att det  är just det konstnärliga skapandet som ger mig balans i tillvaron, som gör att jag orkar med. När man skapar med händerna är det som att vila delar av hjärnan, man kan låta tänkarna löpa fritt utan att hela tiden vara tvungen att åstadkomma något. Man behöver inte värdera inte döma, inte interagera. Det är ungefär som meditation. Och det är det som ger ork och lugn.

Men själva det hantverksmässiga skapandet är bara en del av det hela. Innan jag sätter mig vid ateljébordet för att börja göra verklighet av idéerna har jag faktiskt redan tänkt ut hur hästen ska göras. Jag har samlat inspiration och idéer från olika håll. Ett exempel är Mambo no 2 – påfågelshästen – som jag skapade härom veckan. Idén till den kom när jag såg en påfågel i all sin prakt och i alla sina fantastiska färger. Tanken blev genast: Hur skulle en påfågel se ut som Mosebacke Häst?

Och nu kommer hemligheten: Då och då hamnar man i situationer som är ”tråkiga” – exempelvis när man måste sitta och vänta någonstans eller när man är på en konferens och den aktuelle talaren inte är speciellt intressant eller talar långrandigt om något som man redan vet. Då tar jag på mig ett intresserat ansiktsuttryck. Och växlar om till hästar inne i min hjärna. Då plockar jag fram det senaste projektet och börjar prova olika färger, olika tekniker, letar inspiration i mina minnesbanker, vrider och vänder på hästen, förutser var svårigheter kommer att uppstå, väljer vilket uttryck den ska ha. Och så vidare. Och så vidare.

Så mitt råd till dig är: Nästa gång du måste sitta någonstans och lyssna på något som inte är intressant alls – bli inte stressad för att du slösar tid. Börja istället tänka på något intressant problem istället. Ingen ser ju vad du tänker. Det är mycket roligare, du slipper uppleva negativa känslor inom dig och omgivningen gillar att du ser så koncentrerad och intresserad ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *