Konkurrens om skapandet

påskliljaVad ät skapande och kreativitet egentligen? Varifrån kommer impulserna? Skapar man verkligen utifrån sin egen fantasi och är man särskilt originell i sina tankar?

Sådana tankar tror jag att alla som ägnar sig år kreativa och konstnärliga aktiviteter frågar sig själva lite då och då. Samtidigt är det ju också lite upp och ner med kreativiteten – den kommer inte alltid på beställning. Just nu har jag svårt att komma igång med nya projekt, men jag tror faktiskt att det beror på förväntan. På måndag reser jag till den stora Eurosynergy-konferensen på Malta, där Polymer Clay Artists från hela världen samlas för att under en vecka utbyta erfarenheter och kunskaper. Jag tror att det är därför som min kreativitet har lagt sig lite på sparlåga, den vet att jag kommer att få otroligt många nya impulser och idéer med mig hem, och därför tycker den att det är onödigt att starta några större projekt innan dess.

Jag hoppas att kreativiteten har rätt, det vill säga att jag hoppas att jag kommer hem proppfull med inspiration och energi.

Samtidigt har mitt skapande i lera just nu ganska stark konkurrens av ett helt annat skapande. Ett skapande där jag i och för sig är med och skapar, men där ”föremålen” själva står för det mesta arbetet. Jag pratar naturligtvis om min trädgård som här års kräver en hel del tid och insatser. Det är väl använd tid, för det som jag gör nu har jag mångfalt igen senare under sommaren då jag kan ägna mig åt att bara njuta av vad naturen själv skapar. Jag känner mig ofta ödmjuk – hur ska jag kunna mäta mig med naturen som så enkelt och så självklart skapar de mest fascinerande former och färger?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *