Så blev hästmönsterstaven

Ibland förstår man varför det är enklare med engelska – hästmönsterstav är onekligen ett ganska klumpigt ord. Hade jag använt engelska istället hade jag helt enkelt sagt ”horse cane” och alla ”clayers” (polymerlerutövare) hade förstått vad jag menade.

Det var med ganska stor spänning som jag började arbetet med att reducera det mönster som jag hade skapat igår. Med reducera menar precis det som det låter som – man förminskar mönstret. Och man gör det genom att gradvis klämma in sidorna.

hästcane_5Själva det mönster som jag skapade igår var ju cirka 10 cm bredd men bara 3-4 cm högt. Det innebär att den blir en ganska stor förändring när jag nu jobbade för att minska ner 10 cm till ca 1-2 cm. Väldigt mycket av leran går till spille under den här processen och blir så kallad skräplera. Det är främst i ändarna som väldigt mycket inte händer med på det sätt som önskas. På bilden här intill ser du hur mycket mönstret har missformats ute i ändarna. (Klicka på bilden så ser du den i större format.) Man får leta sig fram till de ställen i mönsterstaven där mönstret inte är förstört – och innan man har tittat efter kan man inte ens vara säker på att mönstret har klarat sig alls. När man gör så här stora storleksförändringar ökar risken betydligt för att alla timmar man lagt ner på att skapa ett mönster är till spillo. Allt är förstört och det är bara att krama ihop alla timmars arbete till skräplera.

Men så småningom hittade jag små hästar som såg ut ungefär som jag hade förväntat mig. Tyvärr blev de för klara i färgerna för att passa på de hästar jag skapat i helgen, men det är inget problem – färdiga mönsterstavar håller sig bra och nu vet jag att jag har dem och kan återanvända dem i andra sammanhang. Jag har också fått mer erfarenhet, nu vet jag på vilket sätt färgerna blev för klara och nästa gång (ja! det kommer att bli en nästa gång! :-)) har jag kunskaper så att jag kan göra bättre färgblandningar så att de kommer att passa in bättre bland de andra mönstren.

hästcane_6Så här blev det slutliga mönstret! Den ”stora” är ca 2 cm  bred och de ”små” ca 1 cm breda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *