Pastamaskinen – min bästa vän

posted in: Polymer Clay, Verktyg 0

Pasta_1Ett av de allra viktigaste verktygen när man arbetar med polymerlera är pastamaskinen. Naturligtvis går det att jobba med lera utan att använda en sådan, men den underlättar arbetet väldigt mycket.

 

Pasta_2Först och främst är den mycket användbar när det gäller att konditionera leran, dvs mjuka upp den så att den blir hanterbar och smidig att arbeta med. Särskilt viktigt är detta när man skapar de olika mönstren – de olika färgerna och lerorna som blandar måste vara lika mjuka annars kommer mönstren att bli förvrängda när de hårdare delarna behåller sin form medan de mjukare delarna flyter ut. Man kan naturligtvis knåda leran mjuk för hand, men ett lättare sätt är att gång på gång låta den gå igenom pastamaskinen på den tjockaste inställningen.

 

Med hjälp av pastamaskinen kan man också göra plattor av leran som är exakt lika tjocka överallt, något som är ganska svårt att få till om man kavlar för hand. Och med hjälp av pastamaskinen kan jag knåda samman olika färger till nya nyanser.

 

Pasta_3Pastamaskinen används också för att göra toningar mellan två eller flera färger. Då börjar jag med en ganska tjock platta som jag viker på mitten gång på gång och kör igenom pastamaskinen upprepade gånger. Till slut har jag fått fram mjuka övergångar mellan färgerna. Då kan jag exempelvis mangla ut denna toning till en lååååång remsa som jag sedan rullar ihop. Denna tonade rulle som jag då fått fram kan jag sedan använda som del i olika typer av mönster.  Pasta_4Pasta_5Pasta_6Pasta_7

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *