En maltesisk häst, del 7: Spetsar, man och svans

maltahäst_17 maltahäst_18 maltahäst_19 maltahäst_191Nu börjar det närma sig. Nu har hästen fått de flesta detaljerna och det är ”bara” hovar, man och svans kvar.

Men Malta är ju också knypplade spetsar. Hur ska man få dit sådana på en häst? Ja, egentligen är det ganska enkelt. Jag letade upp en lämplig spets hemma och så tryckte jag den försiktigt mot länden på hästen så att den efterlämnade spetsmönster. Dessa ska jag sedan färga in med vit färg, så att de framträder vitt mot hästens i övrigt honungsgula färg.

Manen och svansen gjorde jag genom att trycka ut strängar som tonade från sand till svart med hjälp av en så kallad extruder. För att sätta dit dem måste jag skära upp och göra hål i hästen, och det är alltid den biten som känns jobbigast. Under arbetet med hästen jag jag ju börjat tycka om den, och även om jag VET att det bara är en klump lera jag skär i känns det som om det borde göra väldigt ont när jag snittar upp hela halsen för att fästa manen.

Sedan är det dags för härdning av hästen. Eftersom härdningen börjar med att leran mjuknar är hästen noggrant uppallad och uppstöttad på olika sätt under härdningen så att den inte ska trilla omkull och bli förstörd.

Efter härdningen ska leran patineras. Den som varit på Malta vet att den gula sandstenen mörknar till svart när den utsätts för vädrets makter – och den här hästen ska se ut på liknande sätt. Jag ska också polera över Malteserkorsen och hovarna så att de blir blanka.

I morgon får du se den färdiga hästen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *