Därför dansar hästen

dansa_09Den dansande hästen började som ett ståltrådsskelett som de flesta andra Mosebacke Hästar. Men den här gången ville jag få med lite mer rörelse och glädje. De hästar som kommer från Mosebacke gör oftast saker som vanliga hästar inte gör, i alla fall inte när vi människor ser dem.

Den här hästen lyssnar till härlig musik i försommarnatten. Kanske är det fåglarnas sång som får särskild rytm och mening för den, för plötsligt reser den sig på bakbenen och börjar dansa. Först lite trevande, men så småningom allt mer stabilt och snart börjar den snurra, snurra och snurra runt av glädje.

Det var i det momentet – med försommarens glädje – som jag fångade den här hästen. Den sträcker upp sig, den är lycklig, och den gör något som den aldrig gjort förut.

Som så många gånger tidigare skapar hästen sig själv och jag hjälper bara till. Först klädde jag på ståltrådsskelettet med lera som jag gjort mjuk genom att upprepade gånger köra den genom pastamaskinen. När jag väl hade fått fram en grundläggande form började jag att jämna till den med hjälp av olika lerspatlar och mina egna fingrar. Kroppsvärmen gör leran mjukare och den blir med tiden allt enklare att jämna ut.

Därefter fick den vila i några dagar. Då blir den mjuka leran lite stabilare igen. Därefter tog jag fram ett verktyg med en liten kula i änden och med detta  verktyg ristade jag magiska mönster på hästens kropp. När hästen vilat några dagar och leran blivit mer stabil känns den liksom svalare och mer sidenmjuk mot handen. Det gäller då att tänka sig för  så att man inte råkar värma upp och därmed sudda till de mönster som man redan ristat in.

Nästa steg var att plocka fram torrpastellerna. Det är kritor som i stort sett enbart består av färgpigment. Jag valde några färger som jag tyckte om och mosade topparna på dem i skålarna på en vattenfärgspalett. Sedan plockade jag upp det torra färgpulvret med fingertopparna och masserade försiktigt och noggrant in det över ristningarna i den dansande hästen. Effekten blir att det blir mer pulver i ristningarna och mönstren framträder tydligare.

dansa_08Under den efterföljande härdningen sjunker pastellpulvret in i leran och därmed konserveras de magiska mönstren på hästens kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *