Meetingpriset vid Linköping Horse Show

posted in: Kreativitet 0


Nu är det bara någon månad kvar tills Linköping Horse Show arrangeras för första gången på Staby Gård som ligger precis utanför Tallboda i Linköping.

lihs_02Jag har fått den stora äran att skapa själva meetingpriset, och här i bloggen kommer du att kunna följa hur det blir till. Den utmaning som jag har fått är att skulpturen ska likna själva loggan, och den ska också följa Linköping Horse Shows färger i blått och grönt.

Som alltid när jag skapar har jag nu skapat i mina tankar under en längre tid. Jag plockar upp en idé, och sedan provar jag i tankarna både teknik, färger, komposition och uttryck. Jag vrider och vänder på den medan jag tar promenader och provar hållfasthet och lösningar medan jag rensar ogräs i min trädgård. Ofta visar det sig under mina noggranna fungeringar att det är något som inte håller hela vägen fram och då är det bara att börja om från början igen. Eller att hitta någon form av lösning på det problem som jag identifierade. Som du förstår är skapandet av en hästskulptur både en konstnärlig utmaning och en rent teknisk utmaning. Båda delarna måste fungera.

Nu har jag landat i en lösning och på bilden ser du själva skelettet till den blivande skulpturen. De flesta av mina skulpturer har precis som den här ett skelett/armatur av ståltråd för att säkerställa att jag ska kunna arbeta med tunna detaljer som exempelvis hästens ben samtidigt som den håller sig uppe. Det blir en stor skillnad mot vanlig keramik, där man måste arbeta med lite grövre strukturer på grund av att den leran inte är lika flexibel som polymerlera.

De ”klumpar” som du ser på skelettet är Apoxi Sculpt. Det är en tvåkomponents”lera” som blir otroligt stark när den härdar. Jag använder den för att stärka upp skelettet/armaturen i större hästskulpturer så att de verkligen ska bli stabila.

Nästa steg i skapandet blir att bygga upp grundformerna till den här hoppande hästens kropp. Mer om det i kommmande blogginlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *