Här är Meetingpriset vid Linköping Horse Show!

posted in: konst 0
 lhs_01lhs_02lhs_03lhs_04
Linköping Horse Show sommarmeeting 2018 genomförs i två omgångar – den 27/7 – 29/7 med klasser från 90 – 130 och den 1/8 – 5/8 med klasser från 100 – 145.

En vinnare kommer att erhålla Meetingpriset – och det är jag som har skapat det! I mitt förra blogginlägg kunde du se själva skelettet till hästen, och läsa lite om mina tankar kring den kommande processen.

Jag ville göra en häst med kraft. En häst som verkligen visar hur det går till att hoppa. Den ska också på något sätt symbolisera loggan för Linköping Horse Show.

En sak var ju så gott som självklar: Det skulle bli en hoppande häst. Och jag visste också från början att jag skulle använda blått och grönt från loggan.

Jag lade ner mycket tid och kraft på att skapa en kraftfull rörelse genom hela hästen. Som alltid med konstnärligt skapande så gör man inte en exakt avbild av verkligheten – man gör en tolkning. När jag ville skapa den här mycket kraftfulla hästen tänkte jag faktiskt lite grand på hästkraftsstarka bilar, som dragracingbilar. De är mycket stora baktill med stora däck, med framänden är liten och spinkig. För att bygga upp kraften arbetade jag på ungefär samma sätt med den här skulpturen. Tittar du riktigt noga så ser du att jag har lekt lite med proportionerna – på samma sätt som med dragracingbilen så är bakdelen och kroppen lite större, medan frambenen och huvudet är lite mindre än vad de skulle vara om hästen hade haft samma proportioner som en riktig häst.

Men det är det här som är det fantastiska med att vara konstnär. Jag inte bara får lov – utan förväntas till och med – att göra lite förändringar av verkligheten för att skapa just de intryck och de uttryck som jag vill förmedla.

Du ser också att det bara är huvudet och hovarna som är verklighetstrogna. Resten av kroppen är smått stiliserad, men det är också något som kan bidra till den kraft och den glädje över att kunna hoppa riktigt högt och säkert som jag vill förmedla.

Hela skulpturen är 35 cm hög.

Egentligen skulle jag ha varit med som utställare under Linköping Horse Show, men på grund av personliga skäl – saker som hänt i min närhet – har jag inte tid eller möjlighet att vara med alla dagarna. Jag hoppas dock att kunna titta in någon gång som åskådare. Förutom tävlingarna är det ju fantastiska clinics, intressanta utställare och ett riktigt spännande konferensprogram!

lihs_02Välkommen till Linköping Horse Show 2018 – det är fri entre för alla besökare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *