Kan högteknologi och konst mötas? Och vad händer då?

posted in: konst, Kreativitet 0

Mitt vanliga jobb på dagarna är på Mjärdevi Science Park i Linköping, ett högteknologiskt centrum med 260 företag och 6000 anställda där framtiden skapas varje dag. De innovationer som föds och utvecklas där just nu är sådant som kommer att användas av vanliga konsumenter om några år. Bland annat utvecklas framtidens mobilnät, 5G, bilar som både kan se och köra själva och vår TV-upplevelse (eller vad det ska kallas i framtiden). Ett annat stort område är visualisering, simulering och modellering.

För att utveckla allt detta inför de krav framtidens människor ställer behövs stora mått av kreativitet. Samtidigt är kreativitet ett ord som ofta används när man pratar om så kallad konstnärlighet.

Men för mig är skillnaden inte så stor. För mig är kreativitet att kunna tänka nytt, att kunna kombinera nya och gamla kunskaper på ett sådant sätt att det blir ett fungerande resultat. Det handlar alltså inte bara om nya idéer – det handlar om nya idéer som kan bli verklighet, annars är det bara fritt flygande idéer. Och då börjar vi komma väldigt nära ordet innovation –  ett ord som ofta används inom teknikområden…

Det som jag ofta funderar på är om man på något sätt skulle kunna skapa mer kraft i både konsten och teknologin genom att låta dem mötas. Det finns ju så många beröringspunkter, och jag tror att det skulle kunna komma mycket spännande ur detta.

Det har i och för sig försökts några gånger i Mjärdevi Science Park tidigare. Det har till exempel funnits ett mycket bra konstgalleri i Mjärdevi, jag har anordnat ett lekfullt konstprojekt “viskleken” i creActive Mjärdevi och det har funnits lite andra initiativ, men det har inte riktigt fått fart och fäste.

Idag har jag haft lite spännande diskussioner med en person kring just detta. Vi ska träffas i januari och prata vidare. Det känns spännande. Och extra roligt är ju om jag på detta sätt kan kombinera erfarenheter och kunskaper från mina båda liv – både det vanliga arbetslivet och det skapande som jag håller på med utanför det vanliga arbetslivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *