I Flygande Fläng

posted in: konst 0

Som sagt så började det hela med en konstig dröm när jag hade feber för några veckor sedan. Drömmen måste ju helt enkelt bara bli verklighet, så jag åkte och införskaffade en stor canvas (100 x 100 cm) och började sedan skissa, spåna och klura.

Ett hus skulle det vara på bilden. Och ett antal stora träd med förunderligt platta trädkronor. Och över allting skulle vuxna människor sväva medan barnen och en robot var kvar på marken…

Flygande_02När huset var klart hade jag proportionerna till träden, så jag började att först göra stammarna av så kallad skräplera. Ni som var här på workshopen den 10 februari känner kanske igen en del av den lera som blev över då 🙂 Därefter gjorde jag så kallade canes (mönsterstavar) och skivade upp dessa tunt för att långsamt börja bygga upp ett bladverk på alla tre träden. Det känder verkligen som man hade våren i sina händer när blad lades till blad och det började prunka allt mer.

Flygande_04Så var det dags för människorna. Lite olika sorter skulle det vara, och var och en föddes utifrån mitt sinne när jag skapade dem – det var alltså inte klart på förhand vilka uttryck de skulle ha. Samma sak gällde de små människorna som skulle vara kvar på marken.

Sist gjorde jag som markstenar – eller gigantiskt stora kullerstenar – som skule hjälpa till med perspektivet.

När allt var härdat målade jag med acryl en bakgrund på canvasen – en himmel med moln mot en mycket ljus solnedgång och så en fond av gräs/äng och träd. Det var lite svårt att måla när jag inte kunde veta riktigt exakt hur de övriga lerdetaljerna skulle se ut när det kom på plats.

Flygande_03Den roligaste och mest spännande delen var när jag limmade lerdetaljerna på plats med smältlim. Jag hade ju jobbat i många dagar med att färdigställa alla detaljer, och nu gick det FORT! Det var riktigt, riktigt roligt att se hur scenen kom till liv under mina händer och att äntligen få se om allt som jag hade klurat och planerat fungerade tillsammans på det sätt som jag hade förväntat mig.

Jag kan bara säga att – ja det gjorde det! Nu är tavla i stort sett färdig, men jag ska faktiskt gå och klura på den lite till. Kanske ska den kompletteras med ännu mer figurer? Kanske ska jag lägga ner lite mer krut på att måla till bakgrunden? Kanske ska bakgrunden till och med få några (oväntade) lerdetaljer den också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *