Hästskulptur med böljande man och svans som skiftar från svart över rött och gult

En efter omständigheterna mycket glad häst

posted in: konst 0


Den här hästen heter Circumstance, vilket kan översättas till ”omständigheter” på svenska. Tittar man i Cambridge Dictionary så kan circumstances uttydas som:  events that change your life, over which you have no control.

Låter spännande, eller hur?

Så var det för den här hästen också. Den stod på mitt ateljébord i lugn förvissning om att den skulle bli en mild och fin häst. Den såg redan hur jag hade tagit fram lera av olika färger och gjort en toning från nästan svart över rött och gult upp till porslinsvitt med en teknik som kallas skinner blend. Den var mycket förväntansfull över att kläs i den här leran och den blev nöjd – det ser man på hur den liksom sträcker på sig, som för att säga ”Se på mig”.

Men så kom det oväntade: Man och svans blev inte alls som den hade tänkt sig. Man och svans hamnade på helt andra ställen på hästens kropp och gav uttryck för en rörelse och något mycket mer än en vanlig häst. Det var verkligen en händelse som hästen inte alls hade kontroll över. och som förändrade dess liv eftersom man och svans inte alls hamnade på de förväntade ställena.

”Men ok”, tänkte hästen.  ”Så här får det bli. Jag är unik, jag är vacker och jag är stolt över det.”

Och det ser du i dess stolta, nästan lite trotsiga ansiktsuttryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *