Challenge – en skimrande häst

posted in: konst 0

Hästskulptur i polymerlera

Med polymerlera finns det så många olika och spännande tekniker att använda sig av. Till den här hästen, Challenge, använde jag mig av en teknik där man får en alldeles speciell glans genom att baka in bladkoppar i själva leran.

Men först skapade jag naturligtvis själva formen på hästen. Den här gången ville jag göra en långbent och smäcker häst, en häst som är lite medveten om sig själv. Och om att den är skimrande vacker.

Hästskulptur i polymerlera

Så här gör jag för att den ska skimra

För att uppnå den här skimrande effekten gjorde jag först en bas med flera olika färger i polymerlera, som jag sedan täckte med bladkoppar, Det är alltså metall som kommer i ett så tunt skikt att man nästan inte kan hantera det utan att de går sönder. Däremot fastnar det på ett bra sätt mot själva leran. Därefter krackelerade jag det hela innan jag slutligen lade på ytterligare ett lager av lera, den här gången transparent lera.

Transparent lera är vit innan den härdas

Det som gör det extra spännande är att den transparenta leran inte är genomskinlig medan man arbetar med den – då är den vit! Så jag skapar alltså en häst som är mer eller mindre vit, och först efter härdningen ser jag hur den egentligen blev.

Det ställer lite extra krav på mig. Jag måste nämligen komma ihåg vilka färger och mönster som gömmer sig under den vita leran.

Så här blev Challenge. Hoppas att du tycker om den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *