Foto på konstnären Melker Garay framför en av hans färgsprakande tavlor

Påfyllning av inspiration

posted in: Inspiration 1


Den svenska vintern är ibland rätt mörk och grå. Då behöver man livas upp lite med inspiration och färger. Eftersom jag är med i SMHIs konstförening så tog jag chansen att följa med på ett besök hos författaren och konstnären Melker Garay i hans ateljé i Norrköping.

När man gör ett besök hos en konstnär så vet man att man kommer att möta en personlighet, men man vet inte riktigt vilken personlighet. Kommer det att vara en svartklädd person som tar sig själv på mycket stort allvar? Kommer man att möta ett spralligt och sprudlande energiknippe som tar det mesta i livet inte bara med en utan med flera klacksparkar?

Eller nägot annat.

Vi möttes av en vänlig och korrekt klädd man som dessutom hade lärt sig att brygga kaffe, bara för vår skull. Omgivna av hans stora tavlor i brusande och flödande färger berättade Melker sin historia. Om hur han som liten pojke kommit till Sverige från Chile. Hur han valt att gå sina egna vägar genom livet. Hur han studerat både nationalekonomi och filosofi. Och om hur han slutligen bestämde sig för att börja skriva, med stor precision och lågmält, om de stora frågorna i livet. Och hur han startade kultursidan Opulens.

Men orden behövde kompletteras med något – och Melker började måla. Sprakande, fantastiska och vad jag skulle vilja kalla halvabstrakta tavlor. För i många av dem kan man ana figurer och varelser – inte sällan fågelliknande sådana som mycket tydligt har något att säga till betraktaren. Och eftersom min blick är som den är upptäckte jag naturligtvis ett par hästar i en av tavlorna…

Melker Garays konst är mycket tilltalande och man vill gå omkring länge bland hans stora dukar. Stanna framför någon och låta ögonen följa flödet av färger, linjer och rörelser. Gå tillbaka och återupptäcka en duk man tittat på tidigare – fast på ett nytt sätt för man har fått nya insikter när man sett ännu fler verk.

Jag har under många år arbetat nära eldsjälar i form av entreprenörer i den högteknologiska världen. Med startups och innovationer i Science Park Mjärdevi. Jag kände en hel del av samma förhållningssätt och samma vibbar i den här ateljén. Jag upplevde att Melker hade just det där positivt stolta och nyfiket entreprenöriella förhållningssättet till det han gör. Och jag tror att det är just det som gör honom både modig och unik i sitt bildskapande. Han går helt enkelt sin egen väg, han tror på sig själv och han vet att det är genom att vara genuint sig själv som han lyckas.

  1. Melker Garay
    | Svara

    Tack för de fina orden Eva Marie! Och du skriver verkligen bra och medryckande. Kram Melker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *