Mosebacke Moose – del 1 – Början.

älg_01 älg_02Eller kanske det ska heta Moosebacke Moose – som en av mina grannar föreslog.´:-)

Nåväl – en älg är ju en häst. Ungefär. Den har i alla fall fyra ben som sitter på en kropp och så har den huvud och hals. Samt klövar och horn. Halsen är betydligt kortare än hästens hals och huvudet är betydligt större.

Som vanligt började jag med ett ståltrådsskelett och du ser hur halsen som sagt är betydligt kortare.

Därefter var det dags att bygga upp älgkroppen och på andra bilden ser du hur den blev. Anledningen till att den är i olika färger, att det finns vita fält här och var, är att jag bygger upp mina skulpturer med så kallad skräplera. Det är lera som blivit färgblandad när jag gjort mönster och andra skulpturer. Den sparar jag som sagt och använder inuti mina hästar och – numera – älgar!

Som jag beskriver det ovan är en älg ungefär som en häst fast med kortare hals. Men det är en väldigt stor skillnad i skapandet.

När jag skapar någon av mina skulpturer går jag in i en form av meditativt tänkande. Jag blir på något sätt ett med det som jag skapar, skärmar av den vanliga världen runtomkring och låter den skulptur som ska bli till själv tala om för mig hur den ska vara. Och den här gången märkte jag hur inkörd jag blivit på att tala med hästar. Det här – att skapa en älg – var något helt annat. Det här var ett djur som inte brukar finnas i människans närhet, som faktiskt är rätt misstänksam mot människor. Ett djur som lever i en omvärld som luktar och och ser ut på ett helt annat sätt en än vanlig hästs värld. Här handlar det om mycket djupa, bruna och brungröna färger, mycket kyla och fukt. Mycket eftertänksamhet. Och framförallt – ett helt annat rörelsemönster som baserar sig på att en älg och en häst balanserar sina kroppar på hel olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *