Ler-kramp

posted in: Inspiration, konst 0

Ja, så måste det väl heta? När man har svårt att få igång ordflödet när man ska skriva kallas det skrivkramp. Så det borde väl heta ler-kramp när man har svårt att få igång idéerna kring skapande i lera?

Eller är det bara så att det är en kreativa processen som av någon anledningen behöver ta lite mer tid på sig? Just nu håller jag på med ett nytt projekt, av ett slag som jag inte gjort tidigare. Och ja, du gissar rätt. För en gångs skull är det inte hästar… Och jag sitter vid ateljébordet och skissar och skissar. Tittar på bilder i böcker, surfar, klurar på färgscheman, skissar igen. Klurar. På något sätt är det som om det sitter fast.

Jag brukar nämligen göra en hel del research, skissarbete och planering innan jag börjar med själva skapandet av ett nytt verk. Och så länge som det inte känns riktigt bra på skiss- och planeringsstadiet är det svårt att gå vidare till genomförandestadiet. Ibland har det hänt att jag tagit mig i kragen och satt igång ändå. Och ofta har det hänt att jag kunnat se möjligheterna och kunnat lösa problemen på vägen, det har liksom varit så att de olika lösningarna har uppenbarat sig bara jag satt igång med det hela.

Men ibland så vill jag vänta. Jag vet att när jag sätter igång kommer jag att investera en stor del av min tid på något som kanske inte blir bra, som jag måste knåda ihop till en liten hög av skräplera.

Kanske beror det på att jag har ett annat heltidsjobb på dagarna. Det gör att den tid jag har över till min älskade lera och mina älskade skulpturer blir ganska begränsad, och att det då blir ännu viktigare för mig att göra ”rätt” redan från början? Men å andra sida är det ju av misstagen man lär sig. Det finns ju ett talesätt som säger att det som skiljer en mästare från nybörjaren är att att mästaren har gjort tusentals fler misstag…

Nåväl – det kan också vara så att mitt djupmedvetna på riktigt talar om för mig att jag inte är riktigt klar på vad jag vill göra. Kanske kommer jag på lösningar och möjligheter inom en ganska snar framtid, så att jag får  ”igångsättningstillstånd” av min kreativa själ. Kanske behöver jag bara sova en natt på det. Kanske vaknar jag i morgon med allt klart för mig. Kanske…

Hoppas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *