Balanshästarna – så blev de!

balans_12 balans_13evamarie_02 balans_14 balans_15 balans_16Nu är det spännande. Den undre hästen är mer eller mindre klar till sin form och det är dags att forma den övre hästen. Den ska se ut som om den stolt och frimodigt balanserar på en hov på den undre hästen.

Den undre hästen hade tagit all skräplera jag hade samt att jag hade börjat med rosa lera på den. Den övre hästen blev helt och hållet i rosa lera.

Därefter klädde jag in de två hästarna i vit lera innan jag noggrant gjorde den slutliga justeringen av detaljer. Det som många tittar på är hästarnas ansiktsuttryck, därför lägger jag ner extra mycket arbete på att få dem att uttrycka just det som jag vill säga, i det här fallet stolthet, självförtroende och frihet.

På en av bilderna ser du hur jag stöttat den undre hästens svans med aluminiumfolie. Detta för att lera blir mjuk ett tag i början av härdningen, och för att förhindra att allt då bara hänger rakt ner stöttar jag med exempelvis aluminiumfolie där det behövs. De här tas naturligtvis bort sedan när hästen är klar.

Slutligen patinerar jag med acrylfärg (konstnärsfärg) och polerar för att få fram just den finish jag vill ha på just de här hästarna. Med polymerlera kan man antingen polera så att utan blir som blankt porslin eller också kan man lämna ytan mer rå, som vanlig keramik. I det här fallet vill jag att hästarna ska ha en matt yta, lite som gips, men att tonerna från patineringen finns kvar. Det ger mer liv åt figurerna och gör det mer intressant att titta på dem, för ögat har mer att upptäcka och undersöka.

Vill du köpa en Mosebacke Hästskulptur? Här finns webshopen. Du kan också göra en beställning av din personligt utformade häst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *