Polymerlera är ett fantastiskt konstnärsmaterial som än så länge är relativt okänt i Sverige. Som namnet antyder är det fråga om polymerer i form av PVC med mjukgörare. Leran är formbar i rumstemperatur och härdas genom värmebehandling till ca 110 – 130 grader. Vanlig polymerlera kan köpas i hobbyaffärer under varumärkena Fimo, Sculpey, Cernit, Premo, Polyclay etc. I Sverige är dock utbudet relativt begränsat.
Vad kan man göra i polymerlera?
I stort sett vad som helst. Det är ett slitet uttryck men i polymerlerans fall ÄR det så att det bara är fantasin som sätter gränser. Och storleken på ugnen. Många använder det för att göra personliga smycken, andra gör skulpturer eller tavlor. Eftersom leran i sig kommer i många olika färger och färgställningar kan man med hjälp av olika tekniker få fram olika typer av mönster, färgkombinationer, ytstrukturer mm.
Vad behövs för verktyg?
Egentligen inga alls, händerna duger gott. Dessutom behöver man en ugn för bränningen, men eftersom de flesta hushåll har en ugn som kan komma upp i de 110-130 grader som behövs är det sällan något problem.
När man har kommit en liten bit på väg vill man gärna ha en pastamaskin för att kunna göra tunna och jämna plattor av leran. Dessutom vill man ha några verktyg för att kunna skära och forma leran. Strumpstickor är mycket vanliga som verktyg. Det som är extra kul är att om man vill ha ett speciellt verktyg med en speciell form kan man ofta skapa det själv av leran…
Vem kan arbeta med polymerlera?
Alla. Jämför med exempelvis blyertsteckning, oljemålning och keramik. Vem som helst kan prova på och vem som helst kan bli intresserad. De som blir intresserade och känner att det här är deras grej kan fortsätta att utvecklas. Med polymerlera är det som inom allt annat konstnärligt skapande; det handlar om att mödosamt lära sig tekniker, våga prova, våga misslyckas, våga hitta just det där som är ens eget konstnärliga uttryck.
Läs mer i länkarna nedan
International Polymer Clay Association, IPCA
Lämna ett svar