Färgschema

posted in: Mönster, Polymer Clay 0

färgschemaHärom dagen berättade jag att jag hade gett mig själv en kärleksfull utmaning som handlade om att skapa två hästar där själva utrymmet mellan hästarna bildar formen av ett hjärta. Det var inte helt lätt att få till det, men efter en hel del tråcklande och böjande och bändande kände jag mig tillräckligt nöjd. Det innebar bland annat att jag var tvungen att böja halsarna mycket mer än vad man skulle kunnat tro hade behövts.

Med själva grundformen för hästarna på plats gällde det nu att skapa mönster som passade på hästarna. Eftersom det handlar om alla hjärtans dag så ska grundfärgen vara röd – kärlekens färg.

När man skapar mönster handlar det mycket om att hitta färger som samspelar med varandra på ett bra sätt. Det gäller att hitta kontraster så att det blir ett mönster som syns, använder man för likartade färger blir det liksom så att färgerna murrar ihop sig med varandra och inte ger önskad effekt. Man måste också ta med i beräkningen att mönstret ser helt annorlunda ut när jag har förminskat det jämfört med när jag bygger ihop det i stor skala. Med stor skala menar jag att mönstret är ca 5×5 cm, men när jag har förminska det så att det ska placeras på hästen är jag ofta nere i 1 – 1,5 cm storlek på mönstret.

När jag börjar med mönstret väljer jag alltså en färgskala. Som jag tidigare skrev ville jag ha rött som grundfärg och till de här hästarna använde jag mig av en så kallad triad. Det innebär att jag inte riktigt använder mig av komplementfärgen till rött som är grönt, utan av färger som ligger intill komplementfärgen – det blev en blågrön och en ljusgrön färg.

Du ser de färger som jag använt till hästarnas mönster på bilden härintill. Dessutom har jag använt mig av vitt och svart. Svart fungerar väldigt bra som avgränsning mellan olika färger för att skapa ännu mer kontrast och vitt kan användas för att ljusa upp och i skinner blends (toningar mellan olika färger).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *