Vill inte gå till jobbet i morgon!

posted in: Kreativitet, skapande 0

mys

Underbart att sitta och skapa vid ateljébordet i det milda dagsljuset medan snön sakta faller, en värmande brasa sprakar i kaminen, de tända ljusen sprider adventsstämning  och pilfinkar, nötväckor, skator, talgoxar och blåmesar trängs runt fågelbordet. Då och då kommer en fasanherre förbi och jag undrar var honorna är, om de är för blyga/rädda för att komma fram eller om de är någon helt annan stans. Arbetet med leran går som av sig själv, det känns som om jag bara är en betraktare till vad min händer skapar och det är spännande att se vad det ska bli.

Jag vill inte sluta med det här. Jag vill inte gå till mitt vanliga jobb i morgon.

Eller jo – det vill jag visst. Jag har ett jobb som jag tycker mycket om om jag ser verkligen fram emot att träffa alla de människor som jag kommer att träffa och allt spännande som vi kommer att skapa tillsammans.

Men samtidigt, när man som jag den här helgen kommer in i ett kreativt flow, där idéer och möjligheter och nyfikenheter kommer i en strid ström, då vill jag vara kvar i den här känslan, då vill jag kunna koncentrera mig timme ut och timme in, inte behöva vara orolig för att jag inte ska hinna prova alla idéer innan jag måste avbryta mig. Sinnena är helt öppna och jag är i en sinnesstämning där jag orkar ta emot impulser och idéer utifrån och omforma dem till något i mitt skapande, jag kan se den här förväntansfulla stämningen i naturen inför nästa snöfall och försöka få med den känslan i en skulptur. Jag kan kisa ut genom de stora panoramafönstren från ateljén och inspireras av de blågrå tonerna som bryts av varmare toner från jord och torkat gräs, jag kan se en indianmålning och plötsligt förstå hur indianer uppfattar hästen, jag kan se dressyrtävlingar och uppfatta den styrka som skapar lättheten hos en häst. Jag kan se ett smycke och fundera över om en häst också kan vara ett smycke – eller om ett smycke kan vara en häst?

Jag såg ”Så mycket bättre” med Ebbot i går kväll, och jag funderar över om det inte är så att han som hyperkreativ människa  har hittat något sätt att hela tiden lyckas befinna sig i den här känslan, där man hela tiden är helt öppen för alla impulser och möjligheter samtidigt som man kan fokusera detta till att bli något kreativt och skapande. För kreativitet är inte bara att få idéer – kreativitet är att ha förmågan att omsätta dem i verklighet, annars är det ju bara helt fria fantasier. Och dessutom – vilken helt fantastisk sång som Lill Lindfors levererade! Jag hade ingen aning om att hon var en så bra soulsångerska, varför har hon inte visat den här sidan tidigare?

Men, men – det är väl så här det är att bara vara skapande konstnär på fritiden. Nackdelen är att jag har begränsad tid att ägna åt mitt skapande. Fördelen är att jag har en stadig lön så jag inte behöver skapa för att sälja så att jag får ihop till mitt dagliga bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *