Mer om kreativitet

posted in: Kreativitet 0

Professor Fredrik Ullén vid Karolinska institutet forskar bland annat kring kreativitet. I en artikel i Curie, som är en tidning från Vetenskapsråde,t berättar han om vad som (vad man tror) händer i hjärnan hos kreativa människor och funderar också kring om man kan träna sig i kreativitet.

Det verkar bland annat som om friska högkreativa människor har ett extra högt informationsflöde i hjärnan som kan bidra till att dessa ser samband som andra inte ser. Samtidigt är det en fördel att ha en så pass ”avvikande” personlighetstyp att man inte alltid anpassar till mängden utan vågar gå sin egen väg. Det verkar också som man kan träna sig till högre aktivitet genom att automatisera en del av hjärnans processer vilket bidrar till ökad kommunikation i hjärnan. Samtidigt förutsätter kreativitet ett visst mått av expertis, det vill säga att man måste vara duktig inom det område man ska vara kreativ inom.

Om jag känner mig kreativ? Ja, ganska ofta. Och jag instämmer till stora delar med Fredrik Ullén, jag upplever att kreativiteten kommer ifrån att jag noggrant har lärt mig eller tränat in inte bara ett utan flera olika områden. Det är i gränslandet mellan dessa olika kompetenser och kunskaper som kreativiteten uppstår. Och när den ”anfaller”, ja då är det som en naturkraft – idéerna och impulserna kommer i en strid ström och det är helt enkelt bara att åka med och försöka hinna med att ta till vara så mycket som möjligt.

Vad är dina tankar kring kreativitet?

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *