Hästskulptur som får en kram

Har du börjat tänka på julen än?

posted in: konst 0

Det är många som fasar inför julen. Man tänker på press och på stress och på måsten. På kapitalism och onödighet. På krav som man ställer på både sig själv och på andra. Man längtar efter att julen och alla helger runtomkring ska vara över.

Jag brukar tänka tvärtom. Jag tänker på julen som en tid för andrum, en tid då man får lov att stanna upp lite i tillvaron och tänka goda tankar om både sig själv och om andra. Det hela börjar med advent då man börjar lysa upp vintermörkret med ljuspunkter och vacker musik. Sedan slutar det med ett nytt år fullt med spännande möjligheter. När jag träffar på medmänniskor som börjar stressa upp sig inför julens alla krav frågar jag lugnt:

– Varför då?

På julen gör du nämligen precis som du vill.

Om du nu vill börja månader i förväg, om du vill hänga ljusgirlander över hela ditt hus kombinerat med stroboskop och änglakörer, så fine! Vill du ägna veckor åt att leta upp den perfekta julgranen, laga all julmat själv från grunden samt köpa just de där perfekta julklapparna till alla du känner, så fine med det också! Under förutsättning att de är vad du själv vill.

Men om du istället bara vill ta det lugnt, umgås med dem som du tycker allra bäst om, utan att pynta och stöka och fixa med någon speciell mat så är det också superfine! Och om du pratar med dem som du tror ställer krav på dig och som du stressar upp dig för så är det mycket möjligt att de instämmer i att det är trevligare om man tillsammans varvar ner över julen. De andra blir nämligen inte gladare för att du är både pank, slutkörd och knappt närvarande.

Så här är det nämligen:

Din jul är din jul – och du får lov att fira den på precis det sätt som du själv vill.

Exempelvis har jag själv fyra barn som nu har egna familjer. En del år kommer flera av dem hit så att vi kan fira tillsammans. Då kommer vi i förväg överens om på vilket sätt vi ska fira julen just det året. Det brukar bli på lite olika sätt, men oftast skalar vi ner allt mer på alla måsten och ägnar mer tid åt att göra sådant som känns både mysigt, avkopplande och meningsfullt. För om det är något man ska göra på julen så är det att mysa och ta det lugnt! Julen är en paus från en ofta stressig omvärld, så det gäller att ta den här chansen att varva ner och ägna sig åt det som är viktigt på riktigt.

En del år är min man och jag inte ens hemma i Sverige utan firar jul och nyår på någon annan plats i världen – och det är helt OK det också.

Gör specialbeställningar i god tid

På tal om stress så har jag en liten önskan för att själv slippa stressa inför julen: Det är många som specialbeställer hästskulpturer till sina nära och kära. Det är mycket bra om ni hör av er i så god tid som möjligt så jag hinner med att göra mitt allra bästa för att kunna arbeta med eftertanke med just din hästskulptur så att den ska bli så bra som den bara kan bli. För er andra som inte gör specialbeställningar finns det just nu en hel del fina hästar i webshopen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *