Vad är kreativitet?

De flesta är nog överens om att kreativitet handlar om att skapa något nytt.

Men frågan är: Hur nytt? Ofta är man inspirerad från något annat. Om jag till exempel tar de hästar som jag skapar i polymerlera. Naturligtvis har jag inte hittat på det där med ”häst”, hästar finns redan. Och de hästar som jag skapar har i alla fall vissa likheter med en levande häst. De färger och färgkombinationer som jag använder är inte heller helt nya, utan jag använder mig exempelvis av färgställningar som liknar riktiga hästars, eller kanske rör sig i en elfenbensskala av färger, inklusive skuggor och skuggningar.

Alltså hittar jag inte på alltihop helt och hållet själv, utan jag låter mig inspireras. Och här kommer den intressanta frågan: Vad är mitt eget konstnärliga uttryck och när handlar det helt enkelt om kopiering?

Å andra sidan har (troligen) ingen tidigare sett hästar som liknar de som jag skapar. Alltså har jag skapat något nytt genom att inspireras av redan kända företeelser och kombinera dem på nya sätt.

Här finns en intressant artikel från forskning.se, den nationella forskningsportalen, som inte fokuserar enbart på konstnärlig kreativitet utan kreativitet som produktionsfaktor i en kunskapsbaserad ekonomi.

Kan konstnärlig kreativitet även leda till kreativitet i arbetslivet? Hur tänker du kring kreativitet? På vilket sätt använder du dig av kreativitet i vardagen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *