Sleipner, del 1

posted in: Inspiration, konst, skapande 0

Jag har fått en utmaning, En riktigt rejäl utmaning. Den heter Sleipner.

Sleipner kommer rakt ur den nordiska mytologin. Han är Odens, den högste gudens, häst och han har åtta ben. Så här står det i Ridguiden.se om Sleipner:

Sleipner, fornvästnordiska Sleipnir, (”hal”, ”halkig”) är i nordisk mytologi Odens grå, starka, åttafotade häst. Sleipner kan galoppera snabbare än någon annan häst, till och med snabbare än vinden. Han kan färdas fram på marken, i luften och till havs. Han är mycket älskad av sin ägare Oden och bär enligt sägnerna krigare som stupat i krig till Odens borg, Valhall. Enligt sierskan i Sigrdrivomal harOden ristat runor på Sleipners tänder.

Klicka här för att läsa mer om Sleipner på Ridguiden.se.

När jag träffade beställaren pratade vi igenom hur han upplevde Sleipner. När jag gör en häst på beställning lyssnar jag noga in vad beställaren tror och tycker, ofta har hen en ganska klar bild även om hen inte själv inser det. Ibland kan det bli enklare om vi pratar om vad en blivande häst INTE är för att få det hela att framstå klarare. Handlar det om en levande häst brukar jag träffa själva hästen också, men det går ju inte riktigt i det här fallet.

Vi är överens om att det ska bli en grå häst med mycket kraft. Fornnordisk kraft. Den ska ha en stolt, men inte aggressiv hållning. Troligen ska det finnas runor på hästen också på något sätt, och vi ska senare komma överens om vad som ska stå på dem. Som jag ser det kommer manen och svansen också att tona i grått, men i mörkare nyanser.

Det som jag inledningsvis funderar mest över är benen.  Hur skapar man fyra extra ben på en häst utan att det blir klumpigt och fult? Sitter de extra benen innanför eller bakom/framför de ordinarie benen? Vilka av benen ska den balansera på och vad ska de ben som den inte balanserar på göra?

Jag kommer att få prova mig fram och räkna med att jag får göra om en hel del. När det gäller en ”vanlig” Mosebacke Häst (om det finns sådana) har jag referensramar för hur de olika delarna på hästen förhåller sig till varandra, men här måste jag tänka helt nytt. Jag måste räkna med att det blir fel, att det inte blir som jag vill, och att jag många gånger kommer att få börja om.

Och så får jag en ny idé som jag kanske ska prata med beställaren om. Jag har nämligen fått idén att Sleipner ska hoppa över Garm. Men då är det viktigt att jag stämmer av med beställaren, han kanske inte alls är intresserad av jag blandar in en hund. Eller också kommer jag alldeles själv på att jag inte klarar av att göra en mytologisk hemskhund på ett bra sätt..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *