Bild på mayatemplet Chichen Itza

Kreativitet från Karibien


Jag har den stora förmånen att ha ett helt vanligt jobb på dagarna. Det ger både trygghet och glädje till mitt skapande eftersom jag aldrig behöver skapa något som jag inte själv gillar bara för att tjäna pengar på det så att jag kan betala mina räkningar.

För mig är drivkraften kreativitet. Jag vill utforska nya saker, jag vill skapa nytt och jag vill ständigt inspireras från olika områden och kulturer. Det ger mig den energi som sedan kommer ut i form av de konstverk som jag skapar.

Fyll på med energi

Samtidigt gäller det att fylla på med energi då och då så att inspirationen och kreativiteten får näring och orkar komma igång. För det är inte alltid en enkel process. Ibland känns det som om alla idéer sitter fast och man inte klarar av att tänka nytt hela tiden.

Då är det fantastiskt att kunna umgås med andra polymerkonstnärer i det globala nätverket. De flesta av mina polymerlerevänner är faktiskt amerikaner och det ger en sådan boost åt kreativiteten att umgås med dem och bara nörda ner sig i lerans alla möjligheter under en längre tidsperiod.

2018 Western Caribbean Cruise

Jag gav mig nyligen den här möjligheten när jag i början på november deltog i Christi Friesen’s 2018 Western Caribbean Cruise tillsammans med ett tjugotal andra polymerlerekonstnärer från USA och Australien. Upplägget på en sådan här kryssning är att vi har ett konferensrum på en kryssningsbåt där var och en har sin egen arbetsplats. Kursledningen håller med allt material och den här gången var instruktörerna de underbara Christi Friesen och Jana Roberts Benzon. Klicka på deras namn här i texten för att komma till deras hemsidor och se alla rent-ut-sagt-fantastiska konstverk som de skapar!

Tre pass med workshops varje dag

Varje dag var uppdelad i tre pass med workshops: Ett förmiddagspass fram till lunchuppehållet, ett eftermiddagspass fram till middagsuppehållet och så ytterligare ett pass på några timmar efter middagen. Under så gott som alla dessa pass (ja, de var och tog sig lite välförtjänt sol några gånger) fanns instruktörerna på plats och visade generöst sina tekniker och gav råd och vägledning till oss deltagare. Vi var också många som använde oss av möjligheten att gå i land för att inspireras av den lokala kulturen på de platser och de olika länder som vi besökte, något som avspeglades i den konst som vi sedan skapade under de följande arbetspassen. Själv har jag fått med mig mycket tankar och idéer från kulturen, naturen och historiken kring Mayaruinerna Chacchoben och Chichen Itza.

Sharing is caring

Allt i en mycket positiv anda – ”Sharing is caring”. Vi deltagare samarbetade mycket med varandra och delade generöst med oss av våra egna erfarenheter, tankar, uppmuntran och tips. Exempelvis hade vi en kväll ett mycket givande samtal kring våra skissböcker. En kille visade sin skissbok som till mycket stor del handlade om hus och de konstnärliga möjligheterna han såg i just formen av ett hus. En tjej visade sin skissbok och vi förundrades över hur de allra första skisserna hos henne ofta blev just som det slutliga konstverket. Jag drog lite efter andan när jag såg sambanden och öppnade sakta min egen skissbok. Som visade skisserna till ett hus fyllt med hästar och där den allra första skissen var i stort sett komplett…

Att använda den insamlade inspirationen

Nu är jag tillbaka i vardagen igen och försöker hitta tid till att använda mig av all inspiration och alla idéer jag samlat på mig under den här fantastiska resan. Inte bara vad jag lärt mig av de underbara polymerlerekonstnärer som jag umgicks med 24/7 under mer än en vecka – också den inspiration som jag samlade in från kultur, muséer, konstgallerier och konsthantverkare i Miami, Key West, Honduras, Belize och Mexico.

Tack alla vänner för en fantastisk kryssning som verkligen gav energi till kreativiteten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *