Hyllfack 1 – Böcker om polymer clay

hylla_01När jag nyligen inredde min ateljé valde jag en stor hylla med 25 fack från IKEA. Från början undrade jag var i hela friden jag skulle kunna hitta saker att fylla denna hylla med, men den är faktiskt redan full, på gränsen till överfull.

Jag har tänkt att presentera hyllfack efter hyllfack här i bloggen. På så sätt kommer du som läsare att få en hel del inblick i de tekniker, material och tankar som jag har och använder mig av. Om du undrar över något i anslutning till att jag berättar, så får du naturligtvis gärna ställa frågor, så ska jag göra mitt bästa för att bevara dem.

I det första hyllfacket som jag visar upp har jag ett antal böcker om polymerlera. De är alla på engelska, och det beror naturligtvis på att det är främst i USA och Storbritannien som polymerlera är tillräckligt stort för att kunna sälja tillräckligt många böcker. Och ja, visst har jag lekt med tanken på att själv skriva en bok om polymerlera, men det finns ju inte något jättestort behöv av det när det finns väldigt bra böcker på engelska. De flesta svenskar läser ju engelska ganska obehindrat. Men vet vet – kanske någon dag när jag tycker att jag får tid. Jag är ju faktiskt skribent också och har gett ut fackböcker tidigare samt har skrivit ett stort antal artiklar i diverse tidskrifter. Så man vet aldrig…

När jag tog den här bilden log jag också lite inombords. Tänk – jag har nämligen träffat de flesta av författarna till böckerna och inspirerats av dem personligen. Det får mig att le av glädje, för de är alla så stora och härliga personligheter, var och en på sitt sätt. Jag tänker bland annat på Christi Friesens obändiga energi, humor och entusiasm, på Maggie Maggios fantastiska engagemang och pedagogiska förmåga när hon förklarar hur olika färger samspelar med varandra och Sue Heasers nyfikna och smått akademiska sätt att närma sig de olika konstnärerna och teknikerna.

Och nu frågar du mig säkert vilka av dessa böcker som är bra? Tja, naturligtvis tycker jag att olika böcker är bra på olika sätt. Jag kan inspireras och låta mig utvecklas av dem allihop för varje bok visar på nya dimensioner av det här fantastiska materialet. Jag har läst igenom dem alla när jag nyss skaffade dem, men numera är det bara när jag behöver inspiration eller behöver kolla upp någon speciell teknik som jag tittar i dem. Är man nybörjare ska man dock välja någon av de böcker som förklarar på ett lite mer grundläggande sätt, för i de mer avancerade böckerna går man (naturligt nog) ganska snabbt över de mer självklara stegen så de kan vara lite av ett mysterium för den som inte gått igenom de första grunderna.

Samtidigt blir man helt fascinerad, för de olika författarna och de olika böckerna visar så tydligt att man kan närma sig polymerlera på så många olika sätt, och inget sätt är ”fel”.’

Den vita pärmen som står till höger om böckerna innehåller mina skisser. Det är kul att spara dem och kunna gå tillbaka och titta på hur man tänkte tidigare i sitt skapande. Ibland inser man hur man själv har utvecklats och ler åt fumligheten i början, och ibland kan man återinspireras och återanvända gamla idéer i nya sammanhang!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *