evamarie_02Min passion är hästar och därmed följer jag en mycket gammal tradition av hästkonstnärer. Tänk bara på stenålderns grottmålningar, på alla ståtliga häststatyer som finns runt om i världen eller de fantastiska hästar som finns i och runt Louvren. Genom mitt konstnärliga skapande vill jag ge känslan av att vara nära en häst och dess helande förmåga, att visa och påminna om hur underbara och inspirerande hästar är.

Jag kommer från en gammal konstnärsfamilj, så jag har ”alltid” hållit på med konst och fått både uppmuntran och konstruktiv kritik från dem omkring mig. Min farfarsfarfarsfarfar var Johan Törnström, Sveriges mest kända galjonsbildhuggare. Du som har besökt Galjonshallen i Marinmuseum i Karlskrona har sett hans imponerande verk.

atom_32När jag ska skapa en ny häst går jag ofta omkring i timmar och dagar och vrider och vänder på möjligheter, omöjligheter, färger, former och olika uttryck i mina tankar. Mönster, lösningar och olika tekniska konstruktionsproblem avlöser varandra. Det handlar ju om att komma fram till just det uttryck som jag vill att just den hästen ska förmedla. Det är inte ovanligt att jag vaknar till mitt i natten, löser nägon liten detalj och leende somnar om igen. Först när jag tänkt igenom den blivande skulpturen in i minsta detalj sätter jag mig vid ateljébordet för att börja det skapande arbetet på riktigt.

chivas1_05Varje häst är unik, varje häst bär på sin egen mening och har sina egna symboler och betydelse. Varje häst har skapats med inlevelse och kärlek.

Polymerlera är ett fantastiskt konstnärsmaterial eftersom färgerna finns i själva leran redan från början. När jag arbetar med leran känns det som att måla tredimensionellt.

föl_10De som köper mina hästar är alla möjliga typer av människor med det gemensamma att de älskar hästar och kan se de känslor, kraft, humor, kärlek och skönhet som skulpturerna förmedlar. Det finns flera toppryttare som är mer eller mindre serieköpare av Mosebacke-hästar. Det finns andra som känner igen någon av skulpturerna i webbutiken som en häst de tycker mycket om. Det finns de som vill ge – kanske specialbeställa – en mycket speciell gåva till en hästälskare. Och så finns det de som egentligen inte har någon relation till levande hästar, men som ändå tilltalas av skulpturernas personliga uttryck, av de känslor de förmedlar.

Bland det som gör mig mest lycklig och som ger mig fortsatt skaparglädje är all den respons jag får från dem som fått eller köpt en Mosebacke-häst eller som helt enkelt bara sett bilder av Mosebackehästarna på olika ställen på nätet. Tack för att ni hör av er!

Vill du också ha en Mosebacke Hästskulptur?

backbend_02Du kan dels välja bland de hästar som finns till salu i Webshopen, men du kan också specialbeställa en häst, helt enligt dina egna önskemål. Många väljer att ge en personligt utformad häst som gåva till hästägaren som ”har allt”, men det är också vanligt som bröllopspresent eller födelsedagspresent. Innan jag börjar skapa kommer vi överens om utformning, avstämningar, leveransdatum och pris (ofta kring 3000-3500 kronor). Jag lämnar också garanti: Om du som köpare inte skulle vara nöjd med resultatet tar jag helt enkelt tillbaka hästen och du behöver inte betala något.

Hör av dig via evamarie.tornstrom@mosebackeord.se om du vill höra mer om hur du kan specialbeställa en hästskulptur.

Möt Mosebacke Hästskulpturer

Östgötadagarna 7-8 september 2019

Utställningar och Awards

2018 International Polymer Clay Awards

2017 Jurybedömd utställning Romele Konsthall 16-24 september

2015 International Polymer Clay Award Winner

Medlem i

International Polymer Clay Association

Läs mer och se hästarna

Klicka på sociala medier-ikonerna uppe till vänster på sidan och på nedanstående länkar

Polymer Journeys 2019

Cheval Magazine . Ljuvliga skulpturer med karaktär

International Polymer Clay – Sept-Oct 2016

Hon vill lyfta fram polymerleran – Corren

Polymer Journeys 2016 – The Art and Craft of Polymer

The Polymer Arts Blog – The Equine Attitude on Scrap Clay

The Polymer Arts Blog – Conceptual Horses

The Polymer Arts Magazine Fall 2015

Aftonkuriren – Polymerlera . kommande konstnärsmaterial i Sverige