Första försöket med silverlera

silversko_1 silversko_2 silversko_3 silversko_4 silversko_5 silversko_6Silverlera är egentligen inte polymerlera, men man använder en hel del liknande tekniker, och efter att ha blivit starkt inspirerad av Debbie Carlton på EuroSynergy-konferensen bestämde jag mig för att göra äkta silverskor till mina Mosebacke Hästar.

Först gjorde jag en liten, liten hästsko på vanligt sätt i polymer och härdade den. Jag måste tänka på att silverlera krymper cirka 10-15 procent, så den här hästskon måste vara aningen större än det önskade slutresultatet.

Därefter blandade jag till tvåkomponents silikonmassa och med den lilla hästskon i polymer som mall gjorde jag en liten silikonform. Det tar cirka 20 minuter för silikonet att bli stabilt, så efter nyfiken väntan kunde jag lossa polymerskon från silikonformen, som såg riktigt fin ut.

Därefter var det dags att ta fram silverleran. Silverlera är små, små korn av riktigt silver som ligger inbäddade i ett organiskt material. På så vis kan man forma silvret på ungefär samma sätt som man formar vanlig polymerlera. Dock är silverlera otroligt klibbigt, så allt som skulle vara i kontakt med leran smorde jag in med en blandning av bivax och olivolja.

Så gjorde jag små hästskor genom att pressa silverleran i den gjutform som jag skapat tidigare. Så här i första försöket gjorde jag fem små, små skor. Dessa fick torka i ett par timmar innan jag sandpapprade bort lite ojämnheter (”gjutskägg”) och därmed var det dags för bränningen.

Jag hade skaffat en speciell ”brännsten” som inte leder värme. På den lade jag de små hästskorna. Jag använde en gasbrännare för att värma till rätt temperatur. Det som hände först vara att det brann till med en låga kring den lilla hästskon. Det var det organiska materialet som brändes bort. Sedan skulle jag hålla hästskon så att den var ”matt-orange” under cirka tre minuter så att de små silverkornen skulle smälta ihop. Det gällde att inte värma på för mycket, för då kunde silvret smälta så mycket att det rann ut och skon skulle förlora formen och bli en silverfläck istället.

Och det fungerade! Silverskorna gav ifrån sig ett litet, litet fssst! när jag doppade dem i vatten och därefter hade jag fem små, små klirrande silverhästskor i handen!

Så i fortsättningen kommer en hel del av Mosebacke Hästar ha alldeles äkta silverskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *