Grupp med hästskulpturer

Välkommen till en unik konstutställning på Linköping Horse Show 2020

posted in: konst, Utställning 0
Den 6-9 augusti 2020 är du välkommen till en unik konstutställning för hästälskare. Platsen är Magasinet på Staby Gård där Linköping Horse Show genomförs som publikfri tävling. Östgöta Kök kommer också att vara på plats hela helgen för dig som vill äta eller fika.
Vi som deltar är tre konstnärer med hästen i fokus:
  • Mosebacke Horse Sculptures, alltså mina unika hästskulpturer som jag skapar i polymerlera.
  • Emma Art Med sin egna och speciella teknik och konst skapar Emma Malm fantastiska tavlor i helt egen stil med unikt uttryck.
  • Laila Berglund Form älskar att göra konstnärliga bilder av vår vackra vän hästen. Stor eller liten, dressyr eller hoppning, trav eller galopp, hästen är fantastisk!

Om du vill köpa en av mina skulpturer under Linköping Horse Show gör du så här:

Alternativ 1 – Swish via telefonen

1. Välj den häst du vill ha
2. Swisha beloppet som finns på prislappen till 0708-771111, ange hästens namn i meddelandet.
3. SMS:a din mailadress till 0708-771111, så skickar jag ett kvitto.
4. Ta med dig hästen hem och njut av ett unikt konstverk!

Alternativ 2 – Klarna via webben

1. Välj den häst du vill ha.
2. Gå till https://www.mosebackeord.se/shop/ och leta upp hästen där.
3. Lägg hästen i varukorgen, gå till kassan och välj bland Klarnas olika betalningsalternativ.
4. Ta med dig hästen hem och njut av ett unikt konstverk!

Hästskulptur zebra - med pyjamas

En häst i pyjamas

posted in: konst 0

En del uppdrag är lite roligare och lite mer spännande än andra.

Som det här.

Jag fick frågan om jag kunde göra en lite annorlunda häst, nämligen en zebra.

Inga problem

— Såklart jag kan, svarade jag. En zebra är ju en sorts häst. Inga problem.

Och jag hade faktiskt bara gjort en enda zebra förut, så det skulle bli lite kul att möta samma utmaning igen. Jag funderade kring hur jag hade gjort förra gången, hur jag hade jobbat med färger, mönster och så vidare. Att det skulle bli helt annorlunda den här gången, det stod klart. Inte bara för att jag alltid vill göra saker på nya sätt (det är så jag utmanar mi själv, och det är därför som det inte finns två Mosebacke Hästskulpturer som är likadana) utan också för att den här skulle vara bra mycket större än den förra. Den här skulle bli cirka 30 cm hög.

Så vi pratade vidare om själva processen. Jag berättade bland annat om att jag alltid skickar en skiss först, och om man inte gillar själva skulpturen när man väl har fått den så behöver man inte acceptera den. Jag får helt enkelt tillbaka skulpturen och kunden får tillbaka pengarna.

Jag funderade lite kring vilken attityd zebran skulle ha – om den skulle vara sprallig eller stilfull eller…  Jag försökte känna in vad kunden skulle gilla.

En pyjamashäst!

Då kom det. Det där som gjorde just den här skulpturen alldeles speciell. Det som gjorde att det klack till i mitt kreativa hjärta.

Hon sade nämligen:

— I vår familj kallar vi zebror för pyjamashästar.

— Men! Där har vi det! Vill du ha en vit häst som är klädd i en randig pyjamas?

Skiss - häst i pyamasSå jag gjorde snabbt en skiss och skickade över, medan min idé om en häst i pyjamas var alldeles ny och levande.

Jag fick OK. Och började skapa.

Först gjorde jag en (ungefär) alldeles vanlig vit häst, men med lite ”vildare” ansiktsuttryck, en svart och vit man som stod rätt upp och med en svans med svart tofs på. Sedan härdade jag den och därefter var det dags att klä på den.

Tunna, tunna skikt av lera

Som jag ofta skriver är polymerlera ett fantastiskt konstnärsmaterial av så många olika skäl. Ett är naturligtvis att leran kommer i färger, så att skulptera är som att måla tredimensionellt. Men en annan egenskap hos leran är att den går att mangla ut i mycket tunna skikt med hjälp av en pastamaskin. Så det var precis det som jag gjorde nu.

Hästskulptur zebra - med pyjamas

Svart, flytande lera

Först klippte jag till pyamasmönstret i stadigt tyg och provade ut det på hästen/zebran. Och sedan använde jag tygbitarna som mönster för att skära ut delarna i tunn, tunn lera som jag sedan draperade runt häst/zebrakroppen som en pyamas.

Idén till luckan där bak kom från en jobbarkompis som med stor självklarhet sade att om jag nu skulle skapa en häst med en pyjamas på, så måste byxorna naturligtvis ha en lucka där bak. Hur skulle det annars gå?

De svarta linjerna målade jag dit med flytande svart polymerlera, för ja – leran finns i flytande form också!

Hästskulptur zebra - med pyjamasSå här är den: Pyjamashästen!

Huvud på en hästskulptur

Darling – en häst med energi

posted in: konst 0

Huvud av hästskulpturIbland har jag planerat långt i förväg hur jag ska göra när jag skapar en ny hästskulptur. Och ibland gör jag precis tvärtom. Jag bara sätter mig vid ateljébordet och ser vad som händer, låter den lilla hästen skapa sig själv.

Det var just det som hände med Darling.

Glödande färger

Färgstark hästskulptur i polymerleraJag hade några canes (mönsterstavar) som jag hade skapat för ett annat projekt och tog upp dem och tittade på dem. Jag såg de glödande gul-röda färgerna och tänkte att de skulle göra sig mycket bra som man och svans. Frågan var hur resten av hästen skulle se ut. Skulle den vara vild och stegra sig medan den skapade på manen. Skulle den springa i galopp över savannen på väg mot solnedgången?

Vänskapen mellan häst och människa

Nej – den skulle i sig själv vara en motpol till de skarpa och livliga färgerna. Den skulle vara rund och go’ och därmed visa att energin fanns inuti den, som kärlek och innerlighet. För att visa på de starka vänskapband som kan uppstå mellan en häst och dess människa.

Så jag började skapa.

Hästskulptur i polymerlera i klara färgerVarsågod – här är Darling. Vill du se mer av henne finns fler bilder i webshopen som du hittar genom att klicka här.

Hästskulptur med baksel som ser ut som en orm

Rattlehorse

posted in: konst 0

Hästskulptur med bakkropp som en ormMin fantasti rör sig på lite outgrundliga vägar ibland, så en dag började fundera på hur en kombination mellan häst och skallerorm skulle se ut. Jag tycker nämligen om ormar också, tycker att de är spännande och intressanta varelser.

Dovblå färgskala

Hästskulptur med bakkropp som en ormAlltså började jag (som vanligt) med att fundera och planera. Jag ville ha hästen i en dovblå färgskala, med lite dragning åt grönt och med vita highlights. Så jag blandade till ett antal omgångar med polymerlera i just de färgerna.

Sedan började jag med att skapa ett skelett – en armatur – till ormhästen. Som du kanske kan gissa är det en grov ståltråd inuti, som jag sedan stärkt upp med tvåkomponentsleran Apoxie Sculpt, just för att den ska orka hålla sig uppe, även när tyngden av leran kommer på.

Ormskinn

Hästskulptur med bakkropp som en ormNär jag väl hade skapat själva formen, så att ormhästen såg ut som jag ville, var det dags att klä på själva ormskinnet. Jag skapade då en cane (mönsterstav) med ett vad man skulle kunna kalla grundmönster för en orm. Detta skar jag sedan i halvtunna skivor som jag sedan körde genom pastamaskinen på en ganska tunn inställning innan jag klädde ormhästen med dessa. Sedan använde jag ett böjt högtalargaller för att skapa själva känslan av den rutmönsterstruktur som du ser hos ormar.

Vill du se fler bilder bilder på Rattlehorse så hittar du den i webshopen. 

Stiliserad hästskulptur i blå nyanser

Vincent – en häst med bara ett öra

posted in: konst 0

Just nu är jag i slutskedet av en kurs vid MoMA (The Museum of Modern Art) som handlar om ”Modern Art & Ideas” och där vi tittar på konst genom ett antal olika teman: Places & Spaces, Art & Identity, Transforming Everyday Objects och Art & Society.

Vincent van Gogh

I början av kursen handlade det en hel del om Vincent van Gogh som levde i slutet av 1800-talet. Muséet har bland annat en av hans mest kända verk i sina samlingar: ”The Starry Night”. Klicka gärna på länken och titta närmare på den tavlan, den är verkligen fascinerande på många olika sätt.

Eftersom jag gärna tänker i hästar, så började jag tänka dessa färger och spiralformer på en häst. Så jag skapade en blå grundform, en häst som spanar mot natthimlen – och på den hästen målade jag sedan med olika nyanser av polymerlera i snirkliga former. Min ambition var inte att kopiera mästarens verk, utan att som sagt prova vad som händer om jag applicerar lera i liknande strukturer.

Som att måla tredimensionellt

Polymerlera är nämligen ett så fantastiskt konstnärsmaterial eftersom den kommer i färger från början. Jag brukar säga att det är som att måla tredimensionellt. Precis som med olje-, akryl- eller akvarellfärg så kan du både köpa olika nyanser av färger, eller också själv blanda till från grundfärgerna.

Blanda från polymerlerans grundfärger

Jag blandar för det mesta till färgerna själv utifrån polymerlerans grundfärger: cyan, grön, gul, magenta, röd och så vitt och svart, förstås. Till själva grundfärgen på hästen blandade jag till  en ganska dov blå, och sedan blandade jag till ett antal nyanser från nästan vitt, över blekgult, grått och grönt till olika blå nyanser.

Stiliserad hästskulptur i blå nyanserEn häst med bara ett öra

Som du ser har den lilla hästen bara ett öra. Varför? Jo, den stackars van Gogh fick vid ett tillfälle för sig att det var en bra idé att skära av sig sitt vänstra öra, så det är detta som symboliseras på den här hästen.

Vill du se fler bilder hittar du Vincent i webshopen genom att klicka här.

Hästskulptur med fjärilar

Butterfly – en hästskulptur med blå fjärilar

posted in: konst 0

Jag skapar hästar av alla möjliga typer – och många kommer till av inspiration som jag får från något helt annat ställe än från själva stallet och kontakten med hästar.

Hästskulptur med fjärilarHästskulptur med fjärilar

En blå fjäril

Den här hästens inspiration kom från ett foto som kom förbi i flödet på sociala medier. Jag blev helt fascinerad av skönheten hos den här blå fjärilen och beslöt mig för att skapa canes – mönsterstavar – som liknande den fjärilens underbara vingar. Det som är så fantatiskt med canes är att de går att reducera – man skapar själva mönstret i ganska stor skala och sedan knådar man försiktigt ihop leran med alla dess färger så att själva mönstret blir allt mindre.

Hästskulptur med fjärilar

Canes – mönsterstavar

Det mönster som finns på hästens kropp kommer också från en cane som jag skapade i olika jordnära färger, avsedda att samspela med och lyfta fram de blå tonerna i fjärilen, så att de tillsammans skulle bilda en fungerande helhet.

Hästskulptur med fjärilar

Rund och god

Många tycker om mina runda hästar med korta ben. Och jag tyckte också att det skulle bli en perfekt bas för fjärilen – det blir en sådan härlig kontrast mellan den tunga, jordbundna hästen och de fjärilar som kan lyfta hur de vill. Och kanske lyfter de den här hästen också!

Butterfly finns också i shopen som du hittar om du klickar här.

Hästskulptur som ser ut som en påfågel

Påfågel

posted in: konst 0
Påfågel
En påfågel jag träffade i Cartagena i januari 2020

Jag tycker mycket om påfåglar. Och jag tycker mycket om hästar.

Hur skulle det bli om jag kombinerade en påfågel med en häst?

När jag hade funderat och vridit och vänt på det hela under några dagar kom jag fram till vad jag ville skapa: En vägghängd skulptur där påfågelssolfjädern sitter mot väggen och hästen kommer fram ur mitten av den.

Påfågel-canes

Canes – det är mönsterstavar som man kan använda för repetitiva mönster i leran. Tänk dig en sushi-rulle som skivas. Det blir samma ”mönster” på varje skiva.

Alltså byggde jag upp en cane som jag skulle använda till själva påfågelögonen.

Jag byggde också upp lite mindre canes som skulle likna de fjädrar som påfågeln har på själva kroppen.

Solfjädern

Jag började sedan med själva solfjädern, där jag monterade de ögon-canes som jag hade skapat på styva pinnar som jag klädde med gutonad lera. Jag blandade också till en brun lera som jag använde till de spretiga fjädrar som sitter mellan själva ögonen. Allt detta monterades på en platta av lera.

Hästskulptur som ser ut som en påfågelHästens kropp

Jag formade hästens kropp som om den vore en hopphäst som hoppade rakt ut ur solfjädern. Till huvud och framben använde jag blå och grön lera som jag tonade mot mörkt, nästan svart med tekniken skinner blend. Kroppen klädde jag med  de fjädercanes som jag skapat tidigare.

Spännande skapande

Det här var ett både roligt och spännande skapande eftersom det ställde så många olika krav på mig. Dels ville jag skapa känslan av ”påfågel” med både färger och rörelse – och dels ville jag skapa känslan av ”häst” med hästens specifika attityd och framtoning. Att få det att bli ett möte och samtidigt något som kändes naturligt och självklart trots att jag skapat en skulptur som visar något som inte alls finns. Eller snarare – som bara finns i fantasin.

Hästskulptur som ser ut som en påfågelFast nu finns den ju i verkligheten. Också.

Här hittar du Peacock i webbshopen.

 

Hästskulptur på vägg med kvistar som man och svans

Earth

posted in: konst 0

Kvistar på ett bordJag ville göra en hästskulptur som var riktigt nära jorden och naturen. För att nå fram till detta valde jag att använda riktiga grenar och kvistar som man och svans. Alltså gick jag ut i trädgården och letade efter torra fjolårskvistar. Att jag ville ha dessa ”gamla” kvistar var för att då har de torkat under en längre tid – jag kan känna om de är sköra, hur lätt de bryts av. Så tunna kvistar som jag valde kommer alltid att vara ganska ömtåliga, men på det här sättet kunde jag välja kvistar som tålde lite mer. Kvistar och en flaska med flytande polymerleraFör att ytterligare förstärka glans, färgernas djup och tålighet målade jag över kvistarna med ofärgad, genomskinlig och flytande polymerlera.

Hans med skyddshandske håller i en bit svrt leraJag band ihop de grövre kvistarna med ståltråd, och använde också tvåkomponentsleran Apoxie Sculpt för att göra det hela ännu stabilare. Vanlig polymerlera är nämligen lite flexibel även efter härdningen. Det är en stor fördel i många fall, men inte när man verkligen vill att något ska vara riktigt stabilt. Jag använder ofta Apoxie Sculpt för att stabilisera armaturerna inne i mina hästskulpturer.

Hand som håller i en cane - mönsterstav i polymerleraSedan var det dags att forma själva hästkroppen. Jag ville göra den rund, lite som jorden, och med ett huvud som var inte så lite egensinnigt. Till ytan på hästkroppen använde jag en cane som jag skapat för ett annat projekt. (Detta kommer du att få se i ett senare inlägg här på bloggen.) Och man och svans blev som sagt till av tunna kvistar, så att det liksom strålar om hästen.

Huvud på en hästskulptur med kvistar som manJag kallar den här hästen Earth, på grund av dess varma och jordiga färger och på grund av att den till stor del består av material direkt från naturen. Den är lite mer än 60 cm hög och kan med fördel monteras på en vägg. Det finns ett väggfäste på baksidan av hästens kropp.

Klicka här för att hitta Earth i webshopen.

Blå hästskulptur med vingar

En Blåvinge blir till

posted in: konst 0

Det är inte alla hästskulpturer som låter sig skapas snabbt och enkelt. De flesta tar några dagar att göra, men en del är lite mer motspänstiga än andra och tar ännu längre tid. Det här är berättelsen om hur Blåvinge blev till.

Vingar

Det började med att jag började fundera över vingar medan jag rensade vårens första ogräs i trädgården. Jag funderade kring hur man skulle kunna skapa riktigt uttrycksfulla vingar. Tunna vingar, men ändå kraftfulla. Vingar som en liten häst skulle kunna vinkla upp över huvudet utan att de gick sönder.

Sådana konstruktioner ställer en hel del tekniska krav. Att skapa skulpturer är inte bara att få konstnärliga idéer. det gäller också att hitta lösningar på olika tekniska utmaningar gällande själva utförandet. Även om polymerlera är ett fantastiskt material som är både starkt och flexibelt så klarar det inte  vad som helst. Jag funderade en hel del kring vad jag skulle använda för stomme i vingarna utanför att det skulle bli för klumpigt. Slutligen fastnade jag för tunn aluminium-mesh från Biltema, sådan som man använder när man fusklagar rosthål i bilar 🙂

Så jag skissade på en vinge och klippte ut den i det tunna aluminiumnätet. Den här gången tänkte jag använda mig av en annan lera än vanligt – Super Sculpey. Sculpey är en lera som är lite mjukare än den Fimo Professional som jag vanligen använder. Det är lite mer formbar, och just därför lite enklare att skulptera med (som namnet antyder).

Jag klädde in aluminiumnätet i tunna lager av lera, formade linjer och tonade med olika blå nyanser av Pan Pastels.

In i ugnen

Sedan monterade jag med stor försiktighet vingarna på en häst, också den formad i Super Sculpey, och därefter blev det dags för härdning i ugnen. Eftersom vingarna var så känsliga innan härdningen, när leran fortfarande var mycket mjuk, tog jag hjälp av en annan hästskulptur. Den fick följa med in i ugnen för att stötta upp vingarna under själva härdningen.

Ut ur ugnen

Det var med stor spänning jag följde härdningen. Skulle det fungera?

Det såg faktiskt ut så. Efter 30 minuter tog jag ut den lilla hästen och dess kompanjon och lät dem svalna. Jag kände försiktigt på vingarna och kände mig nöjd. De verkade hålla bra. De kändes stabila. Jag tog tag i hästkroppen för att lyfta in den på ateljébordet och göra de sista små justeringarna.

Då.

Kras!

Vingarna lossnade och föll av!

Jag försökte limma tillbaka dem, men leran var porös och spröd och föll i allt fler bitar ju mer jag försökte laga den. Det var bara att ge upp.

(Till Sculpeys försvar kan sägas att jag möjligen härdade vid lite för hög temperatur, jag härdade vid samma temperatur som jag bruka härda Fimolera i.)

En vecka senare

När något inte fungerar på det här sättet ska man inte försöka direkt igen. Risken är då att man är så frustrerad att man liksom stressar och gör något annat eller samma fel igen. Det är bättre att låta det hela vara, att fundera och att gå igenom alla procedurer om och om igen i huvudet, så att problemen är lösta när man försöker igen.

Nytt försök

Så under påskhelgen 2020 gjorde jag ett nytt försök. Den här gången med vit Fimo Professional. Den här gången gick det mycket bättre redan från början. Det är ju nästan sjävklart, för jag hade ju redan repeterat en gång och dessuom tänkt igenom procedurerna extra noga. Den här gången visste jag vad jag inte var riktigt nöjd med förra gången och kunde faktiskt skapa ett par ännu snyggare (i mitt tycke) vingar.

Jag monterade dem på hästen och började jobba upp nyanserna med lager på lager av Pan Pastels i olika blå och grå nyanser. Det är fantastiskt så bra de här pigmenten samspelar med sig själva och med leran och hur det liksom skimrar genom de olika lagren.

Samma kompishäst följde med in i ugnen även den här gången och gjorde ett lika bra jobb som förra gången.

Hopp och framtidstro

Det var med stor spänning som jag tog ut hästarna ur ugnen och lät dem svalna. Så här långt hade det ju gått bra förra gången också.

Men den här gången höll vingarna – den här gången blev det en lyckad liten Blåvinge! En liten häst som sprider hopp och framtidstro.

Hoppas att du tycker om den. Klicka på bilderna så blir de större.

Blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar Detalj av blå hästskulptur med vingar Detalj av blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar Blå hästskulptur med vingar

Blå hästskulptur som ser ut som ett coronavirus

En mycket fundersam liten häst

posted in: konst 0

Som konstnär skapar man inte bara bilder och konstverk som är till för att tilltala andra. Man tolkar och kommenterar också det som händer i världen runt omkring en.

Och just nu är världen lite i gungning.

Huvudet på en blå hästskulptur som ser ut som ett coronavirusSom hästkonstnär reagerar jag genom att skapa en speciell liten häst som speglar och tolkar det som händer just nu. Det som upptar så många månniskors tankar.

På hästars magiska sätt har den redan gett mig tröst. Den säger till mig: ”I framtiden, när du tittar på mig, kommer du att minnas 2020. Inte bara det som kändes svårt, utan också all kärlek och allt det fantastiska som medmänniskor skapade tillsammans genom att stötta och hjälpa varandra genom en tid när mycket kändes osäkert.”

Den här hästen kommer du inte att hitta i webshopen, Den är inte till salu. För den är min. Den är mitt eget minne av den tid som är just nu.

1 2 3 4 67