Att ständigt prova nya saker

Att ständigt prova nya saker

posted in: skapande | 0


Ibland får jag frågan vad det är för skillnad mellan en konstnär eller en konsthanverkare eller en pysslare. Egentligen skulle jag vilja svara “Ingen alls” för alla dessa gillar ju att utforska och att skapa. Möjligen skulle skillnaden kunna ligga i att som konstnär gör jag bara en enda av varje skulptur eller tavla där var och en är helt unik. Det är aldrig någon form av serietillverkning. Men å andra sidan så finns det ju gott om konsthantverkare och pysslare som bara gör en enda av varje sak de producerar också…

Troll_02 Troll_03Möjligen skulle skillnaden kunna vara att konstnären utmanar sig själv lite mer i sin strävan att utvecklas så mycket som möjligt. Som konstnär provar jag ständigt nya metoder och möjligheter, söker oupphörligt efter inspiration på olika ställen och försöker alltid att flytta gränserna. Det är mycket sällan som jag känner mig säker på att lyckas med det som jag tar mig för.

Den här gången vill jag göra en betydligt större häst än vad jag någonsin gjort tidigare. Alltså är det bara huvudet och hovarna som är skapade i polymerlera. För resten av kroppen har jag byggt en stomme av ståltråd, kycklingnät och aluminiumfolie. Nu ska jag använda skulpturlim för att klä själva kroppen i tyg.

Utmaningarna här är flera. Dels är det de “vanliga konstnärliga utmaningarna” kring proportioner, form, uttryck med mera. Men här tillkommer en hel del tekniska utmaningar i och med att jag inte jobbat med just den här kombinationen av mateial tidigare. Hur får jag den att hålla balansen – särskilt som huvudet blir tyngre än bakdelen? Hur får jag benen tillräckligt starka för att hålla upp kroppen? Hur får jag benen att “hålla ihop” så att de inte glider isär från varandra på grund av tyngden? Var ska jag sätta gränserna för ögat mellan tyg och lera? Och mhuvud och oånga, många fler frågor.

Hittills har jag gjort huvud och hovar och satt dit på kroppen. Jag har också börjat klä benen i tyg. Nu måste jag vänta tills i morgon så att de har stelnat innan jag vågar mig på att fortsätta.

Håll tummarna!

I Flygande Fläng

I Flygande Fläng

posted in: konst | 0

Som sagt så började det hela med en konstig dröm när jag hade feber för några veckor sedan. Drömmen måste ju helt enkelt bara bli verklighet, så jag åkte och införskaffade en stor canvas (100 x 100 cm) och började sedan skissa, spåna och klura.

Ett hus skulle det vara på bilden. Och ett antal stora träd med förunderligt platta trädkronor. Och över allting skulle vuxna människor sväva medan barnen och en robot var kvar på marken…

Flygande_02När huset var klart hade jag proportionerna till träden, så jag började att först göra stammarna av så kallad skräplera. Ni som var här på workshopen den 10 februari känner kanske igen en del av den lera som blev över då 🙂 Därefter gjorde jag så kallade canes (mönsterstavar) och skivade upp dessa tunt för att långsamt börja bygga upp ett bladverk på alla tre träden. Det känder verkligen som man hade våren i sina händer när blad lades till blad och det började prunka allt mer.

Flygande_04Så var det dags för människorna. Lite olika sorter skulle det vara, och var och en föddes utifrån mitt sinne när jag skapade dem – det var alltså inte klart på förhand vilka uttryck de skulle ha. Samma sak gällde de små människorna som skulle vara kvar på marken.

Sist gjorde jag som markstenar – eller gigantiskt stora kullerstenar – som skule hjälpa till med perspektivet.

När allt var härdat målade jag med acryl en bakgrund på canvasen – en himmel med moln mot en mycket ljus solnedgång och så en fond av gräs/äng och träd. Det var lite svårt att måla när jag inte kunde veta riktigt exakt hur de övriga lerdetaljerna skulle se ut när det kom på plats.

Flygande_03Den roligaste och mest spännande delen var när jag limmade lerdetaljerna på plats med smältlim. Jag hade ju jobbat i många dagar med att färdigställa alla detaljer, och nu gick det FORT! Det var riktigt, riktigt roligt att se hur scenen kom till liv under mina händer och att äntligen få se om allt som jag hade klurat och planerat fungerade tillsammans på det sätt som jag hade förväntat mig.

Jag kan bara säga att – ja det gjorde det! Nu är tavla i stort sett färdig, men jag ska faktiskt gå och klura på den lite till. Kanske ska den kompletteras med ännu mer figurer? Kanske ska jag lägga ner lite mer krut på att måla till bakgrunden? Kanske ska bakgrunden till och med få några (oväntade) lerdetaljer den också?

Det börjar med ett hus

Det börjar med ett hus

posted in: konst | 0


Ja, nu är det ju inte så att huset kommer att vara det viktigaste på den här tavlan, spm jag påbörjade “på riktigt” igår. Men huset är viktigt, det ger liksom ramen till allt det andra som ska ske på bilden.

Inspiration har jag fått från ett ganska känt gammalt Linköpingshus – du kanske känner igen det?

Runt omkring ser du “lerskisserna” till en hel del människor som också kommer att vara med på bilden. För mig är det enklast om jag först gör liksom en skiss som sedan får vila en liten stund innan jag ger mig på att jobba med själva detaljerna. Det här är det en av de stora fördelarna med polymerlera – att man kan påbörja ett arbete och sedan låta det vila ett tag innan man jobbar vidare. Men man får inte vänta för länge, inte mer än några dagar, för annars börjar leran liksom “själv-härda” och blir smulig och så gott som omöjlig att arbeta vidare med.

 

 

Ur feberdimmorna

Ur feberdimmorna

posted in: Inspiration | 0


Under den senaste veckan har jag legat däckad i influensa, och inte kunnat ta mig för någonting alls nästan. Men en natt hade jag en väldigt konstig halvvaken feberdröm, och mitt i den drömmen fick jag tanken att det här kan nog bli en helt fantastisk tavla.

Så medan jag långsamt tillfrisknat har jag låtit mina tankar gå till tavlan lite då och då. Det är ju så att det mesta av mitt skapande sker i förväg, inne i mitt huvud. Där provar jag tekniker, färger och former. Jag drar ifrån. Jag lägger till. Och blir det inte bra kan jag alltid börja om ända från början. Nu är den i stort sett klar. Inuti mitt huvud alltså. Nu är det dags att börja skapa.

Så idag åkte jag och köpte en stor canvas, 100 x 100 cm.

Ikväll ska jag göra själva grundskissen och på något sätt pilla in den under skyddsplasten.

I morgon ska jag börja bygga motivet med polymerlera på skyddsplasten. Jag hoppas kunna få till någon liten livesändning på Facebook vid cirka 13-tiden så att du kan vara med och se hur det går till. Och du får naturligtvis också ställa frågor under direktsändningen som jag då kan svara på omedelbart.

Som vanligt är det här superspännande för mig. Kommer jag att lyckas? Kommer tavlan att bli som jag vill ha den?

Man ska inte ha alla hästar hemma!

Man ska inte ha alla hästar hemma!

posted in: konst | 0


En gång om året öppnas fantastiska möjligheter för dig som gillar Mosebackes underfundiga hästar. Då har jag nämligen halva priset på alla hästar i webshopen under temat “Man ska inte ha alla hästar hemma”. Rabatten på 50 procent dras automagiskt av när du klickat dig fram till själva utcheckningen i kassan.

Man ska inte ha alla hästar hemma pågår under tiden 15 februari till 1 mars 2018.

Klicka här för att hitta alla hästarna!

På fel sida om solen

På fel sida om solen

posted in: Författare | 0


Du som känner mig vet att jag obändigt kreativ och alltid har något eller några projekt på gång. Under de senaste åren har det mest handlat om hästar – Mosebacke Horse Sculptures – där jag fått en hel del internationell uppmärksamhet. Och inte minst många underbara internationella vänner och konstnärskollegor!

Samtidigt har det där med skrivandet kliat. För några år sedan skrev jag ihop en ovanlig psykologisk thriller om en kvinna som verkligen råkar ut för alltför mycket “too much” vilket får henne att ge sig ut på en resa, både på det yttre och inre planet. Mer kan jag inte säga, eftersom jag vill att utvecklingen ska vara lika oförutsägbar för läsaren som för huvudpersonen Tigerlilja. För det är absolut INTE en vanlig deckare där någon har blivit mördad och man får följa hur polisen letar upp mördaren. Det finns i och för sig poliser med i handlingen, men de spelar snarare birollerna när de försöker förstå vad det är som egentligen händer.

Själva texten har fått vila under några år, men nu under jul- och nyårsledigheten 2017/2018 tog jag mig tid och gjorde färdigt redigeringen. Nu är boken ute. Nu kan även du få några spännande timmar när du läser den…

Klicka i det gröna fältet under boken nedan för att köpa På fel sida om solen (finns bara som ebok) och hör sedan av dig i det här blogginläggets kommentarsfält och berätta vad du tyckte! Du kan också köpa den via AdlibrisDito, Ibooks eller Bokon om du föredrar det.

Expanding creativity and Mosebacke Horse Sculptures

Expanding creativity and Mosebacke Horse Sculptures

posted in: publisher | 0

I have got some messages from people wondering why I haven’t written any new blogposts for a while. The reason is that I am working on another project, for me a very big one. I am expanding my company Mosebacke Ord i Utveckling to include more lines of business than only Mosebacke Horse Sculptures.

I am in the final phase of starting as a publisher. I will publish fiction books, tutorials in polymer clay and other kinds of books. In my own company, I will also use my experience and my creativity to work as an author, journalist, lecturer and communications consultant.

Time to enroll!

Time to enroll!

posted in: tutorial | 0

Time to enroll, dear friends! My class on how to create a small blue horse with kurbits pattern opened January 1 2018  Love to see you there!

Polymer Clay Adventure is a yearly gathering of artists, teachers, makers, and seekers from all over the globe. By participating you expose yourself to lots of interesting inspiration by watching other people create. No one’s hands do the same thing, no one’s mind thinks the same way, and we know that the classes we have included will help you to see your own crafting in new ways!

This year, you can expect:

  • 24+ Full Length Video Projects including all kinds of fun techniques
  • Weekly Emails for all 52 weeks of the year with inspiration and invitations to join in the creative fun
  • Swaps every other month so you can share your creations with your new friends
  • Video Create-Alongs with our teachers throughout the year
  • Photo Sharing and Commenting inside our self-contained private, safe community (right here!)
  • Giveaways from our Sponsors that you can win simply by sharing what you are learning
  • A Digital Goody Bag full of discounts and special offers from our Sponsors that you can use all year

Would you like to learn my technique for making kurbits patterns? And also create a small, fat and cute horse sculpture to place that pattern onto – and you have created your own fantasy Dalecarlian style horse!

Click here to read more about PCA 2018 and to find my online tutorialPCA2018
29: Ö

29: Ö

posted in: calendar | 0

In my last name (Törnström) I have two letters Ö, and that can be a problem when I am travelling because you always have to ”spell your name exactly as it is spelled in your passport” on airlines and when you apply for visas.

It is impossible, because you mostly can’t use the letter Ö in the digital systems.

You can substitute ö with o or oe. The problem is that you never know what kind of substitution your airline has used. I have been stopped at the check-in procedure several times. ”I’m sorry madam, but the name on your ticket is not the same as in your passport.” Sometimes it takes a very long time to explain that there are several ways of spelling my last name in English.

How do you pronounce my last name? Well, if you pronounce it like Turnstrum (in English), it’s pretty much like how you would pronounce it in Swedish.

The problem is when I am abroad and the kind person at the desk asks you: ”What is your name?” If I say my name, they mostly get problems with the spelling of it. The easiest way is to show my ID or passport so they can read it from there.

This is a December calendar with brief views in alphabetical order throughout advent, over Christmas and until New Year’s Eve. Every day is a new word.
I am very interested in your thoughts on these subjects. Please share them in the comments field below. <3

28: Ä

28: Ä

posted in: calendar | 0

The letter Ä in the Swedish language is pronounced as the ai-sound in the English word air. In translations of eg names you can substitute ä with a or ae.

This is a December calendar with brief views in alphabetical order throughout advent, over Christmas and until New Year’s Eve. Every day is a new word.
I am very interested in your thoughts on these subjects. Please share them in the comments field below. <3

1 2 3 4 60